• José Smeekes en Pieter Huijgen op het nieuwe middenpodium van Cabrio.

    Astrid van den Hoek
  • Frans Bauer treedt dit jaar maar drie keer met zijn eigen showband op, waarvan één keer in Cabrio.

    WILLIAM RUTTEN

Cabrio trapt seizoen af: van Frans Bauer tot Jett Rebel

SOEST De afgelopen maanden is er al een aantal artiesten aangekondigd die dit seizoen in openluchttheater Cabrio staan. Vanaf 6 april konden daar al kaarten voor gekocht worden. Inmiddels is het programma voor het hele seizoen bekend en maakt Cabrio zich op voor de seizoensstart op 5 mei.

Astrid van den Hoek

Nog voor de officiële start van het seizoen prijken er al twee grote 'uitverkocht'-banners op de site van Cabrio. De show van het Volendamse duo Nick & Simon is al uitverkocht, net als het optreden van de Edwin Evers Band. ,,Beide acts zijn bekende namen met fans door het hele land", zegt programmeur José Smeekes. ,,Dat zie je ook aan de kaartverkoop; mensen uit allerlei plaatsen buiten Soest hebben kaarten gekocht om hun idolen te zien optreden."

Daarnaast hebben de Vrienden van Cabrio in de voorverkoop al hun slag kunnen slaan. ,,Zij kunnen met voorrang kaarten kopen, dus dat is natuurlijk wel een groot voordeel waar we mensen graag op wijzen", zegt Smeekes.

KEUZE Voor de overige Soesters niet getreurd, want er is nog ruime keuze aan voorstellingen waar nog kaarten voor zijn. Allerlei genres en stijlen zijn vertegenwoordigd: van Nederlandstalig (Frans Bauer) tot eigentijds (Jett Rebel) en van cabaret (Pieter Derks) tot opera (Fantasio door Opera Zuid). En wat te denken van lokaal talent als Angelo Boltini tot internationale orkesten? Daarnaast zijn er ook leuke acts voor kinderen, zoals Dirk Scheele en de Dribbel mini-show.

,,We beginnen met te bepalen in welke weekenden we voorstellingen willen geven", vertelt bestuurslid Programma & Verhuur Pieter Huijgen. ,,Daarna kijken we naar de verschillende stijlen. We willen voor elk wat wils, echt een gevarieerd programma. Dat is best een uitdaging, want we hebben natuurlijk maar van eind mei tot en met half juli en dan de maand september nog, dus dat is een veel kleinere periode dan de reguliere theaters en poppodia. Maar toch zie je dat Cabrio bij artiesten zelf ook echt wel op de kaart staat, dat ze hier graag willen komen spelen vanwege de sfeer en dat er een publiek van 950 man kan zitten."

TROTS Ook de veranderingen en vernieuwingen in Cabrio hebben ertoe bijgedragen dat het openluchttheater echt op de kaart staat. Smeekes: ,,Voor de artiesten worden ook de faciliteiten steeds beter." Eerder werden al de horeca en de plaats van de muntverkoop vernieuwd. ,,Het zijn gebouwtjes geworden in plaats van partytenten. Dit past allemaal meer in de omgeving qua sfeer en ook qua materiaal. Dat hout heeft een natuurlijke uitstraling. We doen er alles aan om de beleving te verbeteren", zegt Huijgen. ,,Van publiek én bands!", vult Smeekes aan.

Dat Cabrio de laatste jaren regelmatig bekende namen weet binnen te halen, maakt het programmeursduo dan ook trots. ,,Ik vind het bijvoorbeeld echt superleuk dat Frans Bauer komt", zegt Smeekes. ,,Hij treedt maar een paar keer per jaar met zijn eigen showband op." Huijgen knikt. ,,Zijn meeste optredens zijn zonder live band. Dit jaar treedt hij maar drie keer met zijn eigen showband op." Smeekes: ,,Waarvan dus één keer bij ons. Dat is toch leuk!"

Huijgen kijkt het meest uit naar de opvoering van Fantasio, een opera van Jacques Offenbach, met sopraan Francis Broekhuizen (bekend van het tv-programma Maestro). ,,Dat wordt wel proppen op het podium, want er zit ook een heel orkest bij. Maar ik vind het heel bijzonder dat we dat kunnen brengen in dit openluchttheater."

TRIBUTES ,,Wat verder heel populair is, zijn tributes", noemt Smeekes. ,,Als je zou willen, kun je daar de hele zomer mee volplannen. Wij hebben er een aantal uitgekozen die heel goed staan aangeschreven en die een breed publiek aanspreken: Johnny Cash, Michael Jackson, George Michael en Toto. Daarnaast komen ook veel bekende meezing-rockklassiekers voorbij in de show van het Prague Symphonic Orchestra. Van Queen en Deep Purple tot U2 en Pink Floyd."

Tegenover de horeca is een klein podium waar vaak het voorprogramma plaatsvindt. Wie verder doorloopt, treft het splinternieuwe middenpodium. Daar komt straks onder andere de Toto-tribute te staan, maar ook andere acts tot een publiek van 350 tot 400 man. ,,Denk aan (lokale) singer-songwriters of leuke bandjes", zegt Smeekes. Huijgen: ,,We willen er uiteindelijk naartoe dat mensen gewoon naar het theater komen, ongeacht de artiest of de stijl, maar vanwege de sfeer en fijne muziek."

Op 5 mei wordt het middenpodium 'gelanceerd' door Ernst & Bobbie, speciaal voor de kinderen. Verder zijn er tijdens de gratis toegankelijke seizoensopening optredens van onder andere Angelo Boltini, DJ Thijs Prinsen en The Shades. De deuren gaan open om 15.00 uur.

Smeekes en Huijgen staan nu al te trappelen voor de opening én alles wat daarna komen gaat. ,,Het enthousiaste publiek meemaken, dat is waar je het voor doet", zegt Huijgen. ,,En dat je ziet dat de bands het naar hun zin hebben." Smeekes: ,,Het programma samenstellen is hartstikke leuk, maar de mensen uiteindelijk zien genieten, dat is écht een cadeautje."

op www.openluchttheatersoest.nl het complete programma en mogelijkheid tot reserveren van kaarten.