• Renovatieproject

    Ronald Kersten

Buurt compleet nieuw na renovatie

SOEST In de Eng worden woningen van Portaal grondig gerenoveerd. De bewoners van de Hobbemalaan, Ruysdaellan en Vermeerlaan zijn over het algemeen tevreden met de werkzaamheden die door de woningcorporatie zijn geïnitieerd. Uitvoerder en woonadviseur Pascal Holleman mocht maandag zelfs een 'antieke' wasbak in ontvangst nemen.

Peter Beijer

,,We hebben vooraf een brief gekregen van Portaal. De bouwvakkers mogen niet bij ons naar het toilet en ze mogen niet om koffie vragen. Maar ik heb die mannen geregeld een bakkie gegeven. Ze komen graag bij mij en bij de buren. Onze huizen knappen zo op door de renovatie. Daar heb ik wel koffie met koek voor over. Het kost ons verder niks", aldus een van de huursters.

Ze ziet haar naam liever niet gepubliceerd. ,,Er zijn altijd bewoners die wat te klagen hebben. Ja, zeventig woningen die gerenoveerd worden zijn ook zeventig meningen. Maar ik wil niet aangesproken worden op mijn mening. Die mannen leveren hier goed werk. Wij zijn tevreden, maar af en toe zijn er klachten. Tja, waar gehakt wordt vallen spaanders en soms vaak letterlijk. Die bouwvakkers moeten vervolgens alles in vrede oplossen."

Uitvoerder Pascal Holleman van BAM Wonen doet volgens de tevreden buurtbewoner goed werk en houdt van een geintje. ,,Dan komt 'meneer Pascal' bij ons in de badkamer om op te nemen wat er gesloopt moet worden. Hij ziet die oude wasbak van ons, dat ding is zeker 35 jaar oud en mooi jaren-tachtig-blauw, en hij vertelt zonder blikken of blozen dat we met een antieke wastafel van doen hebben. Nou als dat zo is, dan krijgt hij die van mij cadeau." De oude wasbak ging er maandagmorgen uit. De uitvoerder moest vervolgens hartelijk lachen om het 'cadeau' dat vervolgens sierlijk in de puincontainer verdween.

De bewoners komen na de renovatie in een behaaglijke woning. ,,We krijgen nieuwe ramen en deuren. De keuken, badkamer en toiletten worden gerenoveerd en we zitten er zo warmpjes bij dankzij een extra buitenmuur met isolatie dat in de ontstane spouw gebracht wordt. De binnenmuren worden ook voorzien van isolatie. Dat voorkomt geluidshinder. Wij hebben nu rustige buren, maar wie weet wie er in de toekomst naast ons komt wonen. Nu kan er gerust een gezin met vijf kinderen hier komen wonen. Het wordt een stuk behaaglijker hier."

Vocht, tocht, gebrekkige isolatie en schimmelvorming veroorzakten volgens persvoorlichter Gerrina Schipper van Portaal de noodzaak voor de ingrijpende renovatie. ,,Wij hebben voorgesteld om de eengezinswoningen te renoveren naar een Nul Op de Meter (NOM) Woning.

Dat is een huis dat energiezuinig is gerenoveerd en ook energie opwekt met zonnepanelen. Dat laatste om te zorgen dat wonen betaalbaar blijft. De woningen krijgen als het ware een warme jas aangetrokken." Schipper stelt dat de bewoners geen extra lasten betalen voor de renovatie. ,,Bij onveranderd gebruik en gezinsgrootte blijven de totale woonlasten gelijk. Wat verandert is dat een deel van de energierekening aan Portaal wordt betaald. Zo krijgt de bewoner een comfortabel huis voor hetzelfde geld."

Het project is in april afgerond. ,,De buurt ziet er compleet nieuw uit. De nadruk van de werkzaamheden ligt nu op de binnenrenovatie en het onderhoud aan de bestaande schuren en tuinmuren."