• ANP Foto

Bussen in provincie Utrecht contantloos

SOEST Bij Syntus Utrecht is het vanaf 1 november 2018 niet meer mogelijk om te betalen met contant geld in de bus. In andere reisgebieden verliep de proef al soepel dus deze wordt overgenomen in Utrecht. Het alternatief in de bus wordt pinnen.

Door contant geld op de bus te weren, komt Syntus Utrecht tegemoet aan de wens van chauffeurs om de veiligheid in de bus te vergroten. In het verleden hebben buschauffeurs te maken gehad met overvallen, waarbij het aanwezige wisselgeld is buitgemaakt. Daarnaast zijn de nieuwe betaalvormen (zoals PIN en creditcard) sneller en efficiënter. Er hoeft bijvoorbeeld geen geld meer gewisseld te worden. Voor de reiziger betekent de nieuwe pinmogelijkheden bovendien extra gemak, omdat het een gangbare en graag gebruikte betaalmethode is geworden. 

,,Voor de meeste reizigers is het verdwijnen van contant geld in 2018 in de bus geen punt. Veel mensen betalen al (contactloos) met PIN of reizen met de OV-chipkaart. Voor de groep reizigers zonder pinpas treffen we extra maatregelen en bieden we alternatieven. Zo kunnen zij voorafgaand aan de reis een ticket kopen bij één van onze verkooppunten," aldus woordvoerder Lotte Hendriksen.