• SoesterCourant

Burgemeester wil Alanya geen nieuwe vergunning afgeven

SOEST (JPU) Door de grote overlast in de buurt rond de Soesterbergsestraat mocht burgemeester Rob Metz van Soest eethuis Alanya sluiten. Dat betoogden de woordvoerders van de burgemeester donderdag op de zitting van de bestuursrechter in Utrecht.

Burgemeester Metz was door de advocaat van het eethuis voor de rechter gedaagd. Advocaat Jesse Nagtegaal eiste dat het eethuis in ieder geval tijdelijk open kan, zodat de eigenaar geld kan verdienen. Advocaat Nagtegaal voerde aan dat het bedrijf in grote financiële problemen komt zolang er alleen mag voedsel bij mensen thuis mag worden bezorgd. In april diende ook al een rechtszaak. Toen kreeg de burgemeester gelijk. De rechter oordeelde toen dat de horecavergunning mocht worden geweigerd omdat een van de zonen van de eigenaar verdachte was in een strafzaak.

VERKOPEN Die zoon is uit de zaak vertrokken en in juli is een nieuwe vergunning aangevraagd. Die weigert de burgemeester af te geven. De eigenaar van Alanya is bij burgemeester Metz op bezoek geweest. In het gesprek heeft de burgemeester voorgesteld om het pand te verkopen aan een projectontwikkelaar zodat er een woning gebouw kon worden. De gemeente Soest wil van alle horeca op dit gedeelte in de Soesterbergsestraat (tussen de Eikenlaan en de Kerkstraat) af. De meeste cafés zijn al gesloten, soms ook vanwege illegale praktijken. Maar de eigenaar van Alanya wil niet verkopen.

KLACHTEN Het valt de burgemeester vooral tegen dat de eigenaar ontkent dat er overlast is. Maar ook op de zitting gaf advocaat Nagtegaal aan dat alle klachten van een enkele buurtbewoner komen. Hij wees er eveneens op dat een groep buurtbewoners wil dat Alanya openblijft. De advocaat voerde aan dat Alanya na 15 probleemloze jaren het slachtoffer wordt van de plotselinge dadendrang van burgemeester Metz.

De rechter beslist binnen een week.