• Herman Muis (89) en Finny Muis-Rebel (86) stapten 65 jaar geleden in het huwelijksbootje.

    Ronald Kersten

Briljanten echtelieden Herman en Finny Muis vieren feest

SOEST Het is deze week 65 jaar geleden dat Herman Muis (89) en Finny Muis-Rebel (86) uit Soest in het huwelijksbootje stapten. ,,Waar blijft de tijd?", vragen ze zich af.

Het huis staat vol kaarten en bloemen. Er is zelfs een felicitatie van de koning en koningin bij. ,,Ze zijn ons niet vergeten", zegt Finny. ,,Waar blijft de tijd?" vraagt ze zich af aan het begin van het interview. De jaren zijn voorbij gevlogen. Ze blikt terug. ,,We hebben eerst zes, zeven jaar verkering gehad. Dat was in die tijd normaal. Je moest in die tijd lang sparen om je spullen bij elkaar te krijgen. Ook woonruimte was heel moeilijk te vinden. Op een gegeven moment zijn we maar getrouwd, anders krijg je geen woonruimte."

Ze heeft twee jaar bij Herman ingewoond. Daarna kreeg het echtpaar een kleine bovenwoning met gebruik van de keuken beneden. Ze zijn nog een paar keer verhuisd en woonden vervolgens ruime tijd, 47 jaar, aan de Beetzlaan in Soest, tot ze moesten verhuizen naar een seniorenwoning van Honsbergen. ,,Dat was even wennen, maar op onze leeftijd zitten we hier goed."

AFSPRAAKJE In het voorjaar van 1947 leerden Herman en Finny elkaar kennen, bij de ijssalon in Baarn, de woonplaats van Finny. ,,Ik was daar met mijn vriendin aan het fietsen. Het was mooi weer, dus gingen we een ijsje halen. Toen we de ijssalon binnenstapten, stond Herman met zijn vriend ijs te eten. We hebben toen een beetje naar elkaar geknipoogd, een praatje gemaakt en zijn met z'n vieren gaan fietsen. Toen werd het eerste afspraakje gemaakt." Een interesse die ze gemeen hebben, is de passie voor dansen. Op de dansschool kwamen ze elkaar opnieuw tegen. ,,De quickstep, de Weense Wals, de Engelse Wals", somt Herman op.

KNIPPERLICHT ,,Onze verkering is ook een keer uit geweest", zegt Finny. ,,Net als een knipperlicht. Maar later zoek je elkaar toch weer op. Het is allemaal goed gekomen." Na hun huwelijk kregen ze twee dochters, die inmiddels allebei getrouwd zijn. Een van de dochters woont in Soest, de ander in Den Helder. Ze hebben twee kleinkinderen en een achterkleinkind.

Tot aan haar huwelijk werkte Finny in een tapijtknoperij. ,,Daarna ben ik naar Soest gekomen en heb in de huishouding in verschillende huizen gewerkt." Herman werkte als timmerman. Dat heeft hij vijftien jaar gedaan, daarna volgde hij een avondstudie en werkte als magazijnmedewerker in verschillende bedrijven. Ook was hij actief in het verenigingsleven in Soest. Hij vervulde een bestuursfunctie in de woningbouwvereniging en in een vakorganisatie. In 1968 ontving hij een eremedaille van de koningin.

VAKANTIES In de 65 jaar dat ze getrouwd zijn, heeft het gezin veel dierbare momenten met elkaar beleefd. De vakanties zijn ze misschien nog het meest bij gebleven. ,,We zijn met de auto naar Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk geweest", vertelt Herman. ,,Oostenrijk was ons favoriete vakantieland. We konden enorm genieten van de wandelingen hoog in de bergen en van de natuur. We hebben ook bootreizen gemaakt naar Zwitserland. Dat heeft veel indruk op ons gemaakt." Nu is hun leven in rustiger vaarwater gekomen. Herman: ,,We lezen veel en mijn vrouw is een puzzelaar. We hebben legpuzzels in verschillende vormen." Voor haar verjaardag kreeg ze een puzzel waar alle kinderen en kleinkinderen opstonden. Die is ingelijst en hangt in de kamer. Voor de familie hebben ze een groot feest gehouden, maar ze zijn zich ervan bewust dat de jaren beginnen te tellen. ,,We gaan het daarom per jaar vieren en niet meer per vijf jaar. Het zou mooi zijn als we dat halen. We hebben een mooi leven, met de kinderen en de kleinkinderen."