• Armand Trippaers op een clubavonden. ,,Er staan contacten en vriendschappen.

    Archief BDU/Ronald Kersten

Bridgecursus voor gevorderden van start

SOEST Ook denksport, en zeker bridgen, is goed voor de gezondheid, stelt Armand Trippaers namens de Soester bridgeclubs. ,,Uit veel studies is gebleken dat mensen die bridgen langer geestelijk gezond blijven dan mensen die dat niet doen." Maar bovenal is bridge een erg sociale sport.

,,Er ontstaan vriendschappen, mensen spelen soms al jaren samen." In september starten BC Eemland, BC Soest en BC Schoon Slem weer met een gezamenlijke bridgecursus voor gevorderden. ,,Misschien denken mensen dat bridge ingewikkeld is, maar dat valt reuze mee. Er zijn verschillende niveaus waarop je kunt spelen. Onze cursus is geschikt voor thuisbridgers en voor hen die een beginnerscursus hebben afgerond. Het leuke aan bridge is dat de geluksfactor geen rol speelt; iedereen heeft evenveel kans in dit spel! Het komt aan op tactiek, concentratie en hoe goed het overleg en samenspel met je bridgepartner is."

LEEFTIJD De gemiddelde leeftijd bij de bridgeclubs in Nederland is 70+, geeft Trippaers aan. ,,Ik vind dat best vreemd, want het is echt een interessant spel voor jong en oud. In Polen en China is bridgen bijvoorbeeld een eindexamenvak op het vwo. Daar ziet men het belang van de sport omdat je op een andere manier leert denken, combinaties leggen en luisteren. Het is daarnaast ook echt een concentratiesport. In Nederland is er vaak wel aandacht voor dammen op scholen, dat is wat makkelijker onder de knie te krijgen. Voor bridge is absoluut een cursus nodig en dat is lastig te integreren op school. In Nederland is er wel veel voor de jeugd, zoals kampen en toernooien. De meisjes zijn onlangs Europees kampioen geworden en twee broers van 19 en 20 die in Amersfoort spelen, hebben laatst WK-zilver gewonnen."

VRIENDSCHAPPEN ,,Het is voor jong en oud een leuke bezigheid. Je komt onder de mensen in plaats van alleen thuis te zitten verpieteren, of achter een beeldscherm geplakt te zitten. Ik zie het hier veel op de club, mensen komen weer uit hun isolement, maken praatjes, er ontstaan vriendschappen. Ik ken ook verhalen van bridgers die op vakantie gaan met mensen die ze op de club hebben ontmoet en zelfs een stel dat elkaar bij het bridgen heeft ontmoet en nu gaat trouwen!"

Voor Trippaers zelf is bridgen een 'uit de hand gelopen hobby'. ,,Ik heb in de loop der jaren in veel bridgebesturen gezeten, van lokaal tot internationaal. En daarnaast speel ik nog regelmatig zelf. Rond mijn veertigste ben ik, samen met mijn vrouw, ermee begonnen. We houden van spelletjes en de gezelligheid bij de club leek ons leuk. Je doet veel contacten op; je zit met je speelpartner aan zes verschillende tafels, steeds met twee andere personen tegenover je. Ik heb veel aan hardlopen gedaan, ook marathons. Maar dat doe je uiteindelijk toch vooral voor jezelf. Dan mis ik toch echt iets dat ik in het bridgen wel vind: daar doe je het samen met je bridgepartner. Je wil je best doen voor elkaar en je samen verbeteren."

INFORMATIE Meer informatie over de cursus van 15 avonden: Ton Cornelissen (06-55305602) of Armand Trippaers (06-43431681) Direct inschrijven kan ook: ton.cornelissen@ziggo.nl of armand@trippaers.nl.