• Eempers

Brandweervrijwilligers onderscheiden voor jarenlange inzet

SOEST Na jarenlang vrijwilliger te zijn geweest bij het brandweerkorps van Soest zijn Richard Bruins en Harry Lip vrijdagavond bij hun afscheid koninklijk onderscheiden. Zij werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Rob Metz reikte hen de daarbij behorende versierselen uit tijdens de jaarlijkse bijeenkomst in de kazerne.

De brandweerloopbaan van Lip begon in 1992. Hij was medewerker technische dienst bij het toenmalige ziekenhuis De Lichtenberg toen de bedrijfshulpverlening (BHV) nog in de kinderschoenen stond. Hij zette de bedrijfshulpverlening voor het ziekenhuis op en kwam daardoor in aanraking met de brandweer. Hij besloot vrijwilliger bij de brandweer te worden. Zijn inspanningen voor ziekenhuis Meander leidden van niets naar een goed getrainde BHV-organisatie. De realistische trainingen die hij volgde bij de brandweer introduceerde hij ook bij het ziekenhuis: er kwam een eigen brandweeroefenplaats.

Hij volgde de opleidingen tot onderbrandmeester en werd in 1999 bevorderd tot bevelvoerder. In deze rol was hij jaren actief als ploegchef. In die functies was hij altijd de stabiele factor. Bij hem stonden de vrijwilligers centraal en hij wilde het beste voor hen. Na een dienstverband van 25 jaar besloot Lip te stoppen.

Richard Bruins kwam in 1996 in dienst bij de vrijwillige brandweer. Vanuit zijn MBO-studie milieu ging hij stage lopen bij de toenmalige Regionale Brandweer Eemland, waarna hij zich als vrijwilliger aanmeldde. Het wel en wee van de brandweervrijwilligers trok Bruins zich aan, wat zich uitte in zijn voorzitterschap gedurende een aantal jaren van de onderdeelscommissie brandweer van de gemeentelijke ondernemingsraad. Bijzonder was de periode van de regionalisatie naar de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). In de jaren daarna maakte hij nog geruime tijd deel uit van de ondernemingsraad van de VRU.

Na zijn opleidingen werd hij bevelvoerder. Leiding geven aan de ploeg en met elkaar de klus klaren was zijn passie. Bruins is ook nog jaren ploegchef geweest. Hij altijd actief bij wervingsacties voor nieuwe vrijwilliger. Voor de Vereniging Vrijwillige Brandweer Soest heeft hij zich jaren ingezet in de websitecommissie.