• Brand in voormalige Amerikaanse supermarkt op het Kamp van Zeist.

  Eempers
 • Brand in voormalige Amerikaanse supermarkt op het Kamp van Zeist.

  Eempers
 • Brand in voormalige Amerikaanse supermarkt op het Kamp van Zeist.

  Eempers
 • Illegale vuilverbranding op een bedrijventerrein aan de Birkstraat in Soest.

  Eempers

Brandweer Soest heeft handen vol aan twee branden

SOEST De brandweer van Soest en Soesterberg had maandagavond de handen vol aan twee branden, één in Zeist en één in Soest. De brandweerkorpsen van Soest, Zeist en Amersfoort waren maandagavond urenlang in de weer bij het bestrijden van een brand in de voormalige commissary, de Amerikaanse supermarkt op het Kamp van Zeist. De oorzaak was een hennepkwekerij.

De brandweer moest op verschillende plaatsen zwaar gereedschap inzetten om toegang tot het inmiddels in verval geraakte, maar hermetisch afgesloten pand te krijgen. Toen eenmaal openingen waren gemaakt, kwam er veel rook vrij. Binnen bleek het een doolhof te zijn, waardoor het voor de brandweer niet gemakkelijk was om de ruimte met hennepplanten te lokaliseren. De grootte van de brand bleek mee te vallen. De inzet van één straal was voldoende om het vuur te
doven.

Brandweer Soest was als eerste ter plaatse, wat normaal gesproken niet het geval zou zijn geweest, maar de wekelijkse oefenavond speelde zich dit keer bij toeval in Soesterberg af, op het skicentrum aan de Kerklaan. Het publiek werd buiten de omheining gehouden om de brandweer de ruimte te geven.

HENNEPKWEKERIJ Nadat de situatie onder controle was, werd het pand aan de gemeente overgedragen. De gemeente zorgde ervoor dat de kwekerij werd ontmanteld en de door de brandweer gemaakte open plekken werden afgedicht. De politie stelt een onderzoek in naar degenen die de kwekerij hebben opgezet en bijgehouden. Dat zij nooit zijn betrapt is mogelijk een gevolg van de ligging van het pand, afgelegen en in een donker gebied.

ILLEGALE VUILVERBRANDING Terwijl een brandweerploeg en de bemanning van de waterwagen van Soest in Soesterberg ingezet waren bij de brand in de voormalige Amerikaanse supermarkt op Kamp van Zeist, kwam opnieuw een brandmelding binnen. Voorbijgangers zagen op de Birkstraat in Soest hoge vlammen en waarschuwden de brandweer. Bij aankomst bleek op een bedrijfsterrein aan de Birkstraat sprake van een illegale vuilverbranding te zijn.

VERHOOGD RISICO Hoewel rondom de brandstapel een hoge afscheiding was aangebracht om ervoor te zorgen dat het vuur binnen de perken zou blijven, besloot de brandweer het vuur uit te maken, ook al met het oog op de code oranje die geldt in verband verhoogd risico op brand door de droogte. Met behulp van één straal werden de vlammen gedoofd, waarna de eigenaar met een shovel zand over de smeulende resten schoof.