• Caspar Huurdeman Baarn

Boomerang wéér terug op nest Vogelopvang

SOEST Niet voor niets heeft hij de (bij)naam 'Boomerang' gekregen. De mantelmeeuw die inmiddels landelijke bekendheid heeft gekregen, presteerde het de afgelopen week voor de zesde keer om terug te keren naar Vogelopvang Soest. Daar was de vogel een poosje opgevangen en verzorgd.

Kennelijk beviel het Boomerang aan de Eemweg zo goed, dat hij er permanent wil blijven. Maar zo zijn de regels niet.

UITGEZET Toen de medewerkers Van Vogelopvang hadden vastgesteld dat de meeuw weer op eigen poten kon staan, werd hij 'uitgezet'. Boomerang werd tot driemaal toe naar Ede gebracht, eenmaal zelfs naar de Duitse grens en een keer aan de kust bij Hoek van Holland. De goedbedoelde pogingen van Vogelopvang strandden elke keer.

TEXEL Vorige week bracht Peter van der Wijst de meeuw naar Ecomare op Texel. Daar leverde hij tevens een verzwakte lepelaar af, omdat ze daar meer kennis hebben over hoe deze vogelsoort verzorgd en opgeknapt moet worden. De lepelaar fungeerde onlangs nog op een foto bij een interview over de rukte bij de Vogelopvang Soest. Grote vraag was vooral hoe Boomerang zich daar zou gaan gedragen. Op Texel werd hij na enkele dagen losgelaten.

KOERS Binnen de kortste keren zette hij daarna koers richting Soest waar de medewerkers en vrijwilligers hem alweer snel in de smiezen kregen. De hoop dat Boomerang zich zou nestelen op een van de waddeneilanden was daarmee vervlogen.

PULLEN Boomerang is nu al zes keer teruggekeerd naar het herstellingsoord voor vogels aan de Eemweg. Daar houden ze van de vogel, maar echt handig vinden ze het niet dat de meeuw telkens weer zijn snavel om de hoek steekt.

Dezelfde snavel steekt hij overigens ook graag in de pullen, de jongen van eenden die eveneens in het 'resort' verblijven. En dat is nou net niet de bedoeling.