• Hans Veltmeijer

Boer mag niet naar polder

SOEST Veeboer André van Dorresteijn mag met zijn gezin en zijn koeien niet verhuizen naar zijn beoogde plek in de polder. Dat besloot een verdeelde gemeenteraad donderdagavond. Met behulp van een onafhankelijk deskundige wordt nu naar een alternatieve plek gezocht.

Hans Veltmeijer

Voor de familie Van Dorresteijn komt het besluit als een klap, al waren de kaarten tijdens de raadsvergadering snel geschud. Coalitie en oppositie bleven gedisciplineerd in twee kampen waardoor alle stemmingen in een 16-13 meerderheid voor de coalitie (en tegen de veehouder) eindigden. En dus ook die over het gewijzigde raadsvoorstel.

Daarin wordt expliciet afstand gedaan van de optie om aan de zuidzijde van de Peter van den Breemerweg nieuwbouw toe te staan, op grond van Van Dorresteijn waar een schuur staat en hij een klein deel van zijn koeien heeft lopen. De rest graast op pachtgrond elders in Soest. Maar hier wilde hij zo graag zijn thuishaven hebben, toen duidelijk werd dat zijn boerderij aan Insingerstraat geen toekomst had.

De raad ging in december 2013 met een gewijzigd raadsvoorstel akkoord dat deze verhuizing mogelijk moest maken. Jaren later schaarde ook de provincie zich achter het plan. Maar de nieuwe coalitie, onder aanvoering van gemeentebelangen Groen Soest (GGS), die in mei 2018 aantrad, kwam met een totaal ander standpunt. Niet bouwen in de polder werd een pijler in het beleid, en de zuidzijde van de Peter van den Breemerweg als veehouderij werd ineens onbespreekbaar.

Sindsdien spreekt de oppositie van 'onbetrouwbaar bestuur', vanwege een lokale overheid die eerst wel en daarna niet meewerkt aan een plan van een ondernemer. Er is nu alleen ruimte om te zoeken naar alternatieve plekken, bij voorkeur leegstaande boerderijen. Een onafhankelijke deskundige zal dat proces begeleiden.

Lees meer in de papieren uitgave van Soester Courant van 13 februari.