• Anita Schonewille overhandigt het eerste exemplaar van 'Dierenliefde' aan haar schoonmoeder.

    Peter Beijer

Boek vol anekdotes vanuit Dierenambulance

SOEST ,,Daar moet jij een boek over schrijven!" Anita Schonewille (59) kreeg dit advies dikwijls te horen wanneer zij een anekdote vertelde over haar belevenissen op de dierenambulance. Zij voegde daad bij het woord. Het resultaat: een vrolijke 'pageturner' die rijkelijk versierd is met illustraties van haar eigen hand. Het eerste exemplaar van 'Dierenliefde' gaf ze donderdag aan haar grootste fan: schoonmoeder Teunie Schonewille-Roos (96).

Peter Beijer

Anita Schonewille werkt inmiddels vijf jaar als vrijwilligster voor de dierenambulance. Het was het startsein voor een aaneenrijging van avonturen. De ene keer vrolijk, de andere keer spannend en soms ook verdrietig. ,,Je leert zo veel van beesten. Mijn goede vrienden Eib Barbie en Hans Kruiswijk inspireerden mij, samen met nog meer vrienden, om mijn belevenissen vast te leggen en deze te voorzien van mijn eigen tekeningen."

ROOFVOGEL De Soesterse maakt de gekste dingen mee. ,,Ik had een mevrouw aan de telefoon die met angstige stem vertelde dat er een dode roofvogel in haar tuin lag. Bleek het een merel te zijn. Onlangs kreeg ik een melding over een koe die de hele dag al met haar poten in de sloot stond. Ik er naar toe. Komt die boer er aan: 'Niks aan de hand. Die koe klimt er zo uit. Ja wijfie, als jij het zo warm hebt, dan wil je toch ook even met je voeten in de sloot staan!' Ha, ha, prachtig was dat."

LIEFDESSPEL De vrijwilligster blijft de anekdotes uit haar mouw schudden. Je vraagt je af waarom het boek 'slechts' 71 pagina's bevat. Want in een uur tijd horen we de prachtigste verhalen over ringslangen onder een bed, copulerende egels die in hun liefdesspel gestoord worden en een ontsnapte vogelspin (,,ik was ooit bang voor spinnen, daar heb ik therapie voor gehad!").

BRAND Bij de grote brand aan de Molenstraat in kinderdagverblijf De Kinderruimte, in september 2016, was Anita Schonewille met haar collega's ook paraat. ,,Wij dachten dat er een paar kippen rond zouden lopen. Bleek dat er daar meer dan honderd vogels waren. Die hebben we allemaal kunnen redden."

ALLERGROOTSTE FAN De schoonmoeder van Anita krijgt de eer om het allereerste boek te ontvangen. ,,Zij is altijd als een moeder voor mij geweest en ze heeft zichzelf uitgeroepen als mijn allergrootste fan. Mooi toch dat ik dan aan haar mijn eerste boek mag overhandigen?"

KNAP De 96-jarige Teunie Schonewille is opvallend monter en gezegend met een ijzersterk geheugen. Zij is vol bewondering over haar schoondochter: ,,Ik vind het zo knap wat ze doet. Niet alleen de verhalen die zij schrijft, maar ook de tekeningen die zij erbij maakt. Anita is zo goed met dieren. Zij heeft thuis een eend die zij tam heeft gekregen."

SPIKE Bij Schonewille thuis op de Bosstraat maken wij kennis met de prachtige muskuseend Spike. Spike woont samen met een tweetal duiven en aantal kippen die onder stevige heerschappij van een ietwat arrogante haan staan. Schonewille kijkt vertederd naar de vogels en gunt Spike een rondje buiten de ren. Anita Schonewille is een dierenliefhebster, dat blijkt. Zo is ook te lezen in Dierenliefde: ,,Het werk als Dierenambulancechauffeur, of bijrijder/ster, kun je alleen maar doen als je hart gevuld is met 'Dierenliefde'. Je moet dieren kunnen aanvoelen en begrijpen."

BOEKSCOUT Het boek Dierenliefde is te verkrijgen via de webshop van Boekscout en kost 16,99. Anita Schonewille presenteert en signeert 'Dierenliefde' op vrijdag 20 juli om 13:30 in de Bruna aan de Van Weedestraat.