• Peter Beijer

Blikjes krijgen nieuwe bestemming in kunstwerk

SOEST Driek van der Wardt en Rijk Barlo staan onder een afdakje te klussen. De twee Soesters leven zich uit op een imposante berg blikjes. Van der Wardt hanteert een slijptol waarmee hij de blikjes onthoofdt, Barlo knipt de blikjes in stukken. De mannen zijn bezig om het afval om te vormen tot productiemiddelen voor een kunstwerk: een Mondriaan-tableau.

Peter Beijer

Rob Kleinegris, bestuurslid van de Soester stichting Van Afval naar Grondstof (VAnG) is in Soest eenvoudig te herkennen. Fietsend door Soest verzamelt hij zwerfafval en thuis scheidt hij dat. Een deel van dat afval wordt nu gebruikt als grondstof voor een kunstwerk.

BEWUST Kleinegris vertelt: ,,Met stichting VAnG willen wij mensen bewust maken dat afval zoveel mogelijk gerecycled kan worden. Wanneer ons afval een tweede of derde leven krijgt hoeft er minder de verbrandingsoven in. Dat is goed voor het milieu en goed voor moeder aarde."

AFVALVRIJ De stichting organiseert diverse acties. Zo gaat een groep mensen onder de naam Streetmasters dagelijks de straat op om zwerfafval te ruimen en worden scholen bezocht door Koos de Vuilnisman. ,,Koos wil alle scholen afvalvrij maken", legt Kleinegris uit. ,,Geen pakjes en plastic mee naar school en het brood in een trommeltje. Natuurlijk wordt al het afval op school ook gescheiden ingezameld. In plaats van de ouderwetse prullenbakken ontvangt de school via ons grondstofunits waarin PMD-, GFT- en restafval gescheiden ingezameld wordt. RMN levert containers waarin dit gescheiden afval vervolgens afgeleverd kan worden."

KUNSTWERK Het te realiseren Mondriaan-kunstwerk is een nieuw project van de Stichting VAnG. Rijk Barlo en Driek van der Wardt hebben op een koude januaridag het zweet op hun voorhoofd als zij blikjes snijden en knippen. De mannen doen hun werk in rap tempo en zorgen ervoor dat de achteloos weggegooide blikjes een nieuwe bestemming krijgen. Rob Kleienegris: ,,Op basisschool De Wegwijzer gaat Liesberth Demmenie les geven over Mondriaan. Dat inspireert de leerlingen om verschillende ontwerpen te maken in de stijl van Mondriaan. Uit alle ontwerpen wordt de mooiste gekozen en met behulp van het aluminium materiaal dat we uit de blikjes verkrijgen, wordt door de leerlingen van De Wegwijzer een Mondriaan-tableau gemaakt. Driek van der Wardt en Rijk Barlo zullen de nodige educatie geven over het bewerken van het metaal. Het project gaat circa drie maanden in beslag nemen."

VIERKANTE METER Het tableau wordt naar verwachting eind maart aangeboden aan milieuwethouder Nermina Kundic. De bewindsvrouw kan een fraai uitzicht in haar werkkamer tegemoet zien. De Mondriaan meet één vierkante meter.