• Ronald Kersten

Biljarters zoeken vers bloed

SOEST Elke dinsdag en vrijdag komen ze bij elkaar. De leden van biljartclub 't Trefpunt. Voor het schamele contributiebedrag van dertig euro per jaar stoten de zeventig-plussers twee keer in de week de ballen over de groene tafel. Max Kruijtzer roemt de saamhorigheid en de gezelligheid van de club. Een club die wel wat vers bloed nodig heeft. ,,Met mijn 75 jaar ben ik het jonkie van de club."

Peter Beijer

De speelmiddagen in Honsbergen aan de Wiardi Beckmanstraat gaan niet alleen over biljarten. De spelers komen elkaar ook tegen om met elkaar over het leven te praten. Gespreksstof is er wat dat betreft genoeg, want levenservaring is er genoeg bij 't Trefpunt. Max Kruijtzer is bestuurslid van de vereniging. ,,Wij biljarten al jaren met elkaar. Momenteel hebben we elf leden. Helaas is een aantal leden ons de afgelopen jaren ontvallen. De jaartjes gaan wel tellen. Met mijn 75 jaar ben ik één van de jonkies. Ons jongste lid is 69 jaar en het oudste lid is 99 jaar."

EXPRESSIONISTISCH De 99-jarige is Harry van der Wee, een bekende kunstenaar wiens werk te zien is in diverse musea in Nederland. De kunstschilder was leerling van de vrije Academie Artibus in Utrecht. Zijn stijl was aanvankelijk expressionistisch. Later legde hij zich toe op abstract expressionistische landschappen, figuren en portretten. Kruijtzer weet dat Van der Wee een bekend persoon is. ,,Harry is nog steeds lid, maar door zijn leeftijd kan hij niet meer bij onze wedstrijden aanwezig zijn. Een aantal jaar geleden speelde hij nog de sterren van de hemel. Met Kerstmis en Pasen spelen wij het Harry van de Wee-toernooi. Dan wordt hij opgehaald voor de prijsuitreiking en brengen wij hem ook weer thuis. Wat we doen als hij 100 wordt? Dat zou wel een reden voor feestje zijn denk ik."

KAMPIOENEN De biljartclub heeft behoefte aan nieuwe leden. ,,Vers bloed is meer dan welkom", vertel Kruijtzer. ,,Biljartervaring is niet of nauwelijks nodig. Wij zijn geen grootmeesters. Sterker nog. Je moet niet te goed zijn, anders komen de anderen niet aan de beurt. Wij hebben twee tafels. Vier mensen spelen tegelijk. De anderen zijn publiek of schrijven de punten op. We hebben twee kampioenen per jaar. Bij de start van de zomervakantie en bij het begin van het kalenderjaar hebben we twee kampioenen. Die spelen dan tegen elkaar voor het algeheel kampioenschap. Ik realiseer mij wel dat iemand van 55 jaar wel erg piep is bij ons clubje. Maar uiteraard is die wel van harte welkom."

CONSUMPTIE Aspirant-leden kunnen zich in Honsbergen melden als op dinsdag of vrijdag vanaf 13:00 uur de ballen gaan klotsen. In het verleden was er nog een ballotagecommissie die beoordeelde of de aspirant wel mocht toetreden. ,,Dat hebben we losgelaten. Onze leden moeten lid zijn van de SWOS, betalen dertig euro contributie per jaar en moeten verder helemaal niks. Ja, toch wel. De verliezer van een partij betaalt een consumptie voor de winnaar."

Meer informatie: Max Kruijtzer, tel. (035) 6010488 of mjekruijtzer@kpnmail.nl.