• Deze tank was al in gebruik voordat de Koude oorlog uitbrak.

    Archieffoto Eempers

Bijzondere tank op expositie over Koude Oorlog

SOESTERBERG Het Nationaal Militair Museum (NMM) heeft sinds kort een Chieftain main battle-tank tijdelijk aan de collectie kunnen toevoegen. Hij is uitgeleend door 'The Tank Museum' in Bovington (UK) in het kader van de tentoonstelling over de Koude Oorlog die in februari 2019 in het NMM opent.

De Chieftain main battle tank is een zware tank van het Britse leger. Hij weegt ruim 50 ton en heeft en 120 mm kanon. Een tank als deze was ingedeeld bij de Berlin Brigade en is bijzonder vanwege zijn camouflagepatroon dat speciaal is ontwikkeld voor gebruik in stedelijk gebied. De Chieftain heeft naast het kanon, twee mitrailleurs en een 195 millimeter dikke bepantsering. Hij is te zien tot en met 6 januari. Daarna wordt er in de ruimte waar de tank staat gebouwd aan de tentoonstelling 'Als de Russen komen' die vanaf 23 februari open is. Die gaat over de Koude Oorlog (1949-1989), een periode van gewapende vrede tussen de communistische en de kapitalistische wereld, waarbij het Nederlandse perspectief voorop staat. Bezoekers maken een multimediale reis door deze gespannen periode.

In de tentoonstelling komt de nadruk te liggen op de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-verdediging in West Europa. In dit kader is het museum een samenwerkingsverband aangegaan met de Stichting IJssellinie Olst. De stichting heeft een uitgebreide collectie op dit gebied en beheert bovendien een dertigtal bunkers die in de jaren '60 zijn ontsnapt aan de sloop van de linie. Nadat de linie in de jaren '50 in het diepste geheim was aangelegd, verloor deze na de toetreding van West Duitsland tot de NAVO in 1955 al snel haar betekenis. Vanaf 1964 is een groot deel van de linie ontmanteld.

In het kader van het thema Koude Oorlog met de herdenking van het einde ervan in 1989 met de val van de Berlijnse Muur komt er bij het museum op de vliegbasis die in die periode een belangrijke rol speelde omdat de Amerikanen er toen gebruik van maakten, ook een tijdelijke escaperoom. Bij dit interactieve spel wordt een groep mensen opgesloten in een of meer kamers. De deelnemers moeten door middel van het zoeken naar sleutels, codes en aanwijzingen en door het oplossen van puzzels en raadsel de kamer(s) binnen een bepaalde tijd proberen te verlaten.

Het is niet voor het eerst dat de tank in het middelpunt van de belangstelling staat in Soesterberg. Eerder was dat in 2016, in het museumjaar van de tank. Toen was het honderd jaar geleden -tijdens de Eerste Wereldoorlog– dat de eerste echte tank op het slagveld verscheen. Er was toen een tijdelijke expositie met onder meer schaalmodellen van nooit uitgevoerde tank-ontwerpen, van de houten strijdwagen van Leonardo da Vinci tot de futuristische buggy uit Amerika gaven, samen met een zeer bijzondere animatiefilm, de bezoeker een idee van de geschiedenis van de toekomst van de tank.

In de grote museumhal werden zelden of nooit vertoonde, bijzondere tanks bijgeplaatst, zoals een Locust (een geinig luchtmobiel Brits tankje), een enorme, opengewerkte Russische T-55 en een zeldzame Japanse tank.