• Utrechts Landschap

Bijzondere filmvertoning in shelter vliegbasis Soesterberg

SOESTERBERG Utrechts Landschap en Filmtheater 't Hoogt verzorgen aanstaande zaterdag 15 september een speciale vertoning van de sciencefiction klassieker '2001: A Space Odyssey' op Park Vliegbasis Soesterberg. Een van de straaljagerhangars wordt voor deze avond omgetoverd in een filmzaal als onderdeel van het Europees Erfgoedjaar.

De film '2001: A Space Oddyssey' vertelt het verhaal van een ruimtereis naar de planeet Jupiter die niet volgens plan verloopt, en de interactie tussen twee wetenschappers en de kunstmatige intelligentie HAL 9000 die het ruimteschip bestuurt. Deze Oscar winnende film van Stanley Kubrick uit 1968 is door Steven Spielberg benoemd als een van de beste films aller tijden. 

VLIEGBASIS Net zoals de film gaat over de problemen van een ander tijdperk, zo ook de locatie. De shelters stammen uit de koude oorlog, een tijd waarin de dreiging vanuit de Sovjet-Unie zeer reëel was, en de Amerikaanse straaljagers dag en nacht paraat stonden. Tegenwoordig is de voormalige vliegbasis een natuurgebied, en is de shelter waar deze vertoning plaatsvind te huur voor evenementen. Het is voor het eerst sinds de openstelling van Park Vliegbasis Soesterberg dat een van de shelters op deze manier gebruikt wordt.