• Bibberen voor ALS in het ijsbad. ,,Focus op ademhaling en dan lukt het wel voor een minuut.”

    Peter Beijer
  • Voor een volle aula offert Mijke haar lange haren op. Het brengt 750 euro in het laatje.

    Peter Beijer

Bij Griftland geen les 4ALS

SOEST De leerlingen van het Griftland College zijn op een prettige manier onrustig. Vandaag is er geen les voor ALS. Op het sportveld en in de gangen van het schoolgebouw is reuring. Diverse activiteiten zijn georganiseerd met een gezamenlijk doel: geld inzamelen voor Holland4ALS. Het spectaculaire hoogtepunt is Cool4ALS. Diverse leerlingen gaan een volle minuut in een ijsbad.

Peter Beijer

In lokaal 49-50 is een spookhuis gerealiseerd. Geschminkte pubers, die niet zouden misstaan in een horrorklassieker van Stephen King, jagen bezoekers de stuipen op het lijf. Een aantal leerlingen is op de fiets richting Baarn om in zwembad De Trits zoveel mogelijk baantjes te trekken onder het motto: 'Swim 4ALS'. Buiten op het sportveld rennen tientallen scholieren zich het snot voor de ogen tijdens Run4ALS en in dat decor hupt een aantal jongens en meiden op een skippybal voor het onderdeel Skippy4ALS.

Creativiteit om geld binnen te halen kan je wel overlaten aan de scholieren van het Griftland College. In een volgepakte aula zit Mijke Koswee op een kappersstoel. De 15-jarige heeft prachtige lange haren, maar zij is bereid die op te offeren voor Kaal4ALS. Het levert 750 euro op voor het goede doel. Met een kittig gemillimeterd kapsel reageert de scholiere: ,,Ik wilde al een tijdje een kort kapsel. Met deze actie wilde ik minimaal 300 euro ophalen. Dat bedrag was binnen 24 uur binnen. Het is mooi dat ik dit nu voor een goed doel kan doen." Terwijl ze nog wat beduusd haar reactie geeft, heeft een jongen plaatsgenomen op de kappersstoel. Een klasgenoot gaat de donkerblonde lokken van zijn kameraad met een tondeuse te lijf. De knul gaat letterlijk Kaal4ALS.

Het spectaculairste onderdeel deze middag is Cool4ALS. Tientallen leerlingen van minimaal 16 jaar zitten in de aula en luisteren met de ogen dicht naar de rustige stem van Bart Eigenhuis. De 'Iceman van Soest' en zijn team van Lijf & Visie instrueren de pubers hoe zij straks hun ademhaling moeten reguleren. Een koude uitdaging staat hen te wachten. In groepjes van zes nemen zij plaats in een tobbe die tot aan de rand is gevuld met ijsblokjes. dat met dozen tegelijk in de tobbe is gedaan. De temperatuur van het water is 1 graad. Eigenhuis roept de leerlingen op om via de aula naar buiten te gaan. ,,Ze zijn wakker", gilt een jongen die door het raam naar zijn geconcentreerde schoolgenoten kijkt. ,,De beste stuurlui staan aan wal en houden hun kleren aan", gniffelt woordvoerder Monica Korpelshoek.

Bibberend en gekleed in slechts een zwemboek of bikini staan de jongens en meiden klaar voor hun koudeproef. Zes jongens lopen stoer het water in. Bewonderende blikken van het publiek wanneer de jongens de aanwijzingen van Eigenhuis opvolgen. De ogen gaan dicht en de jongens ondergaan een minuut in ijzingwekkende stilte. Max Tijmann is een van de helden en vertelt: ,,Het viel wel mee, dat komt omdat ik thuis al heb geoefend met koud afdouchen." Arthur Jongejans en Marius Wijnans genieten na van hun zestig seconden in ijs: ,,Focus op ademhaling en dan lukt het wel voor een minuut."

Monica Korpelshoek: ,,Het was een fantastische middag met heel veel publiek. De definitieve opbrengst weten we uiterlijk 18 april, als alle lopende challenges zijn afgerond en het sponsorgeld is gedoneerd en geteld."