• Johan van Beek

Bezwaar tegen drie bouwplannen

SOEST Nieuw in Soest: een synergieplan (drie zogenoemde 'postzegelplannen' in één bestemmingsplan). Het gaat over drie projecten: 33 appartementen in een woontoren op de locatie van Danscentrum Sepp aan de Weegbreestraat, 14 woningen op het ACS-terrein tussen de Chalonhof en de Beukenlaan en vijf woningen aan de Nieuwstraat.

Martin Huizenga

De synergie lijkt dat het plannen zijn van één bedrijf: RV&O, met een toelichting van Frank Rademaker, de Soester projectontwikkelaar. Hij geeft aan dat de belangstelling van potentiële bewoners enorm groot is. Maar hun toekomstige 'buren' zijn allesbehalve enthousiast, blijkt donderdagavond voor de zoveelste keer. In het voorjaar zijn er twee informatieavonden geweest, van de ontwikkelaar en de gemeente .In de 'nota van zienswijzen' zijn hun bezwaren door de gemeente één voor één gewogen en tegen het wettelijk licht gehouden. Gevolg: slechts marginale veranderingen. Nu horen de raadsfracties de buurtbewoners aan. Er zijn negen insprekers, van wie er eentje namens een actiegroep met 193 leden spreekt. Het grootste bezwaar: ,,Wij zijn geïnformeerd, maar er was totaal geen overleg. We zijn niet serieus genomen."

STENEN VOOR STENEN Casper Lenten spreekt namens de 193: ,,Het beleid van de gemeente is stenen voor stenen. Maar het worden misschien wel vijf keer zoveel stenen. Mag dat? Het moest leefbaar worden, meer diversiteit." Hij heeft veel vragen op papier voor de discussie van morgenavond in de gemeenteraad, zoals: ,,Is het belang van de wijk veilig en leefbaar? Een analyse? Garanties?"

Een buurtbewoonster is bij een vijf verdiepingen hoog appartementencomplex aan de Weegbreestraat bang voor haar privacy door inkijk. Een andere: ,,Er zijn al te weinig parkeerplaatsen, en hoe moet het met de moskee? Volop vragen krijg ik."

Het blijkt dat het niet bekend is dat het geen gefaseerd plan meer is, slechts de bouw van het gebouw. Een vrouw: ,,Er zijn zo veel problemen hier. Kan er niet eerst een beetje rust komen? Veel mensen uit de wijk hebben ingeschreven, onbekend met de huur."

DOORSTROMERS De doelgroep voor de appartementen (huur 750-1100 euro) zit meer in doorstromers, het middensegment, zzpers, tweeverdieners. Een bewoner van de Smitsweg laat voorlezen dat alle diertjes die hem in zijn tuin bezoeken, zullen wegblijven. ,,Als ik dat geweten had in 2015… Er was een beleid dat er géén hooghouw meer kwam!"

Wethouder Janne Pijnenborg legt uit dat het beleid van Portaal was. Nu niet meer. Een andere man zegt dat hij straks door 'die kolos' de lucht niet meer zal zien. Hij heeft met de computer zijn nieuwe uitzicht gesimuleerd.

CHALONHOF Bewoners van de Chalonhof benoemen hebben een hele lijst aan problemen als er vlakbij veertien en nog eens vijf woningen worden gebouwd. Eem opsomming: de privacy, het toenemende verkeer, de dubbele oversteek voor kinderen om naar hun speelterrein te lopen, dat geen omheining kent. Een eigenaar van een bedrijfspand aan de Beukenlaan ziet de bui al hangen. De beoogde nieuwbouw komt vlak naast hem ligt op korte afstand van de nieuwbouwlocatie. ,,Ik krijg boze buren als ik straks bedrijfslawaai maak." Hij is met de gemeente en de ontwikkelaar in overleg. Vertwijfeling en onzekerheid alom.

BELANGSTELLENDEN Projectontwikkelaar Rademaker van RV&O heeft contact met honderd belangstellenden voor de appartementen op de Sepp-locatie. Voor de veertien woningen aan de Chalonhof (koop: 300.000-450.000 euro) hebben zich 380 mensen gemeld. Voor de vijf woningen aan de Nieuwstraat (vanaf 450.000 euro) hebben 75 mensen ingetekend. Vraag genoeg dus naar de woningen en appartementen die de ondernemer wil realiseren. ,,De marktprijzen zijn nog in ontwikkeling", zegt Rademaker.

GEMEENTERAAD De gemeenteraad discussieert morgenavond (na 19.30 uur) over het synergieplan in het gemeentehuis. Daar volgt op donderdag 30 november de besluitvorming. Het synergieplan is te vinden onder https://soest.raadsinformatie.nl/. De beelden van de huizen onder www.rademakervastgoedontwikkeling.nl, die van de appartementen onder pakhuisvictoria.nl.