• Caspar Huurdeman

Bewaking op stations Soest na schietincident in Utrecht

SOEST (ANP) Het hoogste dreigingsniveau is van kracht in de provincie Utrecht. Dat heeft de NCTV maandagochtend besloten na een schietincident in een tram bij het 24 Oktoberplein in Utrecht. Ook in Soest zijn extra agenten op de been vanwege de schietpartij. De stations in Soest, Soestdijk, Soest en Soest-Zuid, worden bewaakt door politieagenten die kogelwerende vesten dragen.

Het dreigingsniveau is in elk geval tot 22.00 uur van kracht. Vooralsnog houdt de politie rekening met meerdere scenario's, waaronder een terroristische aanslag. De dader van de schietpartij in Utrecht is nog voortvluchtig, aldus de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV). Volgens de politie zijn er drie doden gevallen bij het schietincident. Eerder sprak de politie van negen gewonden, maar later op de middag werd duidelijk dat vijf personen gewond zijn geraakt. 

'LAFFE DAAD' Hans Oosters, commissaris van de Koning in de provincie Utrecht, reageerde maandagmiddag op het incident: ,,Vanochtend heeft in Utrecht een brute en laffe daad plaatsgevonden. Bij de aanslag zijn, voor zover nu bekend, drie dodelijke slachtoffers en gewonden te betreuren. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers, hun familie en vrienden en degenen die vanmorgen van dit drama getuige waren", schrijft Oosters. ,,Politie en justitie doen onderzoek naar de mogelijke dader of daders. Dat heeft nu de hoogste prioriteit."