• Rick Mast in de van de Huchtschool

    Ronald Kersten

Besluit sporthal heeft grote impact op scholen

SOEST De besluitvorming over de locatie voor de nieuwe sporthal heeft grote impact op vijf Soester basisscholen. Met name als dit besluit ook het slopen of afstoten van huidige zalen inhoudt. De plannen concentreren zich nu op de Dorpsstreek en Beukendal.

Astrid van den Hoek

Een gymlocatie voor de basisscholen moet binnen een straal van één kilometer van de school staan. Bart Sonnenberg (Kernconvent basisscholen Soest) en Rick Mast (directeur 2e Van der Huchtschool) benadrukken het belang van een korte afstand tussen klas- en gymlokaal. Anders komt het bewegingsonderwijs onder druk te staan.

GYMLES Bewegingsonderwijs is op alle Nederlandse basisscholen een essentieel onderdeel van het lesprogramma. De regering zou het liefst zien dat er drie keer in de week gymles gegeven wordt, maar twee keer in de week is de verplichte norm. Dat vraagt een hele organisatie, vertelt Rick Mast van de 2e Van der Huchtschool, een school met het vignet 'Gezonde School'. ,,We bieden buitenactiviteiten aan, nemen deel aan sporttoernooien en laten de kinderen in samenwerking met de Soester sportclubs kennismaken met diverse sporten. Verder is er twee keer in de week gymles."

,,De kleuters hebben twee keer in de week gym in onze inpandige speelzaal, de groepen 3 tot en met 8 maken gebruik van de sportzaal in Idea en van het Orlandogebouw. We hebben gelukkig op de donderdag alle groepen achter elkaar in kunnen plannen, zodat de vakleerkracht lichamelijke opvoeding dan achter elkaar les kan geven. Dat scheelt weer opruimen en klaarzetten. De tweede gymles in de week wordt gegeven door de eigen leerkracht van een groep."

35 MINUTEN De klassen maken twee keer in de week de trip naar de Willaertstraat of de Di Lassostraat. ,,In dat laatste geval is het zo'n tien minuten lopen heen en terug. Plus omkleden, soms nog toestellen klaarzetten en opruimen, weer omkleden. Van de les van drie kwartier heb je zo'n 35 minuten effectieve gymtijd, dat is prima. Daarom is het zo van belang dat de gymlocaties in de buurt zijn", schetst Mast.

Daarnaast is er bij de keuze voor een locatie voor een nieuwe sporthal nog het aspect van de verkeersveiligheid, geeft Sonnenberg aan. ,,Wat als het fietsen wordt? Langs welke drukke of onoverzichtelijke plekken kom je dan en hoe zorg je dan dat de reis veilig gaat?"

Mast: ,,Bovendien kun je de kinderen uit groep drie, die zijn zes jaar, echt nog niet zo'n eind laten fietsen of lopen naar bijvoorbeeld Beukendal. En ik ga niet wekelijks aan ouders vragen of ze willen helpen met vervoer. Dat kun je bij een sporttoernooi wel doen, maar niet elke week voor de reguliere gymles."

HARDE EIS De kilometer-eis is wat de scholen betreft dan ook een harde eis. Mast: ,,Het zou voor ons onbegrijpelijk zijn als de gemeente die eis laat vallen. Dan komt het bewegingsonderwijs enorm onder druk te staan en dat accepteren we niet. De gemeente heeft sport en bewegen toch ook hoog in het vaandel? Het zou daar echt haaks op staan als er nu een maatregel genomen wordt die tot inkrimping van de gymlessen leidt."

Het terrein aan de Dorpsstreek zou wat de beide heren betreft een prima locatie zijn voor een sportvoorziening voor de scholen in Overhees. ,,Mooi binnen de straal van een kilometer. Alleen de Insingerschool haalt dat dan niet, maar die zitten nu ook al op een grotere afstand en dat accepteren ze. Beukendal zou wel echt te ver zijn", zegt Sonnenberg. Belangrijk is dan wel wat de plannen zijn voor het afstoten of slopen van de zaal bij Idea en het Orlandogebouw.

CAPACITEIT Mast en Sonnenberg maken een snel rekensommetje: ,,Van de vijf scholen in Overhees hebben steeds zes klassen van ongeveer vijfentwintig kinderen les buiten het eigen schoolgebouw, twee keer in de week. Dus met alleen een nieuwe zaal aan de Dorpsstreek ben je er misschien nog niet. Die sporthal moet genoeg capaciteit hebben, of er moet nog een gymzaal in de buurt open blijven."

Mast en Sonnenberg vinden het een goede zaak dat de bewoners inspraak hebben gekregen. De Van der Hucht-directeur kan zich hun bezwaren tegen een grote sporthal op de plaats van het Orlandogebouw wel voorstellen. ,,Zo'n grote accommodatie hoort niet in een woonwijk, vind ik persoonlijk. Maar voor ons als school is dat niet het punt, het gaat ons echt om de afstand."

CONCLUSIE Sonnenberg hoopt dat voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 de knoop wordt doorgehakt. ,,Alle standpunten zijn bekend, nu moet je goed handelen naar alle belangen van de partijen. Wij gaan uit van een redelijke gemeente die een constructieve oplossing bedenkt. En misschien moet de conclusie dan wel zijn dat je met de goedkoopste vorm niet alle belangen goed kunt dienen. Dan is goedkoop uiteindelijk duurkoop."