• Rechtbank

,,Beslist geen ontucht bij Red Stars"

SOEST Bij Red Stars is beslist geen sprake geweest van ontucht met jeugdleden. Dat is de stellige overtuiging van Willem Pothoven, voorzitter van de basketbalvereniging.

Johan van Beek en JPU

Pothoven reageert daarmee op de verdenkingen jegens een Nieuwegeiner die wordt verdacht van ontucht met twaalf kinderen. Van 2012 tot 2017 was hij jeugdtrainer bij Red Stars. Ouders van jeugdleden van New Stars in Nieuwegein hebben aangifte gedaan tegen de trainer. Hij werd dit voorjaar aangehouden en werd dinsdag voorgeleid. De verdachte ontkent alle aantijgingen in alle toonaarden.

Vanuit Soest is er geen aangifte gedaan tegen de man. Volgens Pothoven is dat ook niet nodig, omdat er niets is gebeurd. Ongeveer twee jaar geleden kwamen er richting het bestuur van Red Stars wel opmerkingen van ouders over de fysieke aanpak van de trainer die tijdens zijn trainingen jeugdspelers vaak handmatig in de gewenste verdedigings- of aanvalshouding zette. Een enkele keer zou hij bij verdedigende oefeningen iemand in de schaamstreek hebben geraakt. Pothoven gelooft niet in opzet.

,,Op zo'n moment zitten er ouders op de tribune en lopen er 40 tot 60 kinderen en jeugdtrainers in de hal, vaak ook bestuursleden. Hoe moet ontucht er dan uitzien? Ik zie het niet. Ik vind ontucht in deze kwestie al een totaal verkeerde term. Het is totaal niet aan de orde geweest bij Red Stars."

Wel noemt Pothoven het onhandig van de trainer dat hij kinderen aanraakte tijdens de trainingen, ook al was dat zonder kwade bedoelingen. ,,Toen ouders er opmerkingen over maakten, hebben we een gesprek met de trainer gehad. Basketbal is een contactsport, dan kan het gebeuren dat je elkaar in de schaamstreek raakt. We hebben hem gezegd dat het in deze tijd niet handig is om kinderen aan te raken, dat je iets ook verbaal kunt uitleggen."

,,Als ik nu op m'n werk een sigaar op steek, word ik ontslagen. Tien jaar geleden was er niets aan de hand geweest. Nu wel, tijden veranderen. Dat wilde hij niet begrijpen en hij wilde zijn trainingsmethode niet veranderen. Toen hebben we gezegd: dan stopt het hier, ook al was er niets gebeurd. Het was gewoon niet handig."

Dat was anderhalf jaar geleden. Het bestuur van Red Stars is volgens Pothoven niet over één nacht is gegaan. ,,We hebben het serieus aangepakt, instanties erbij gehaald, een vertrouwenspersoon ingeschakeld, met de basketbalbond overlegd en de politie om advies gevraagd. Er was sindsdien toezicht vanaf de tribune. Van onze eigen jeugd hebben we nooit signalen gekregen, ook niet van ongewenste intimiteit."

De trainer ging na zijn periode bij Red Stars aan de slag bij New Stars in Nieuwegein. Daar namen ouders van twee jeugdspelers actie toen de trainer volgens hen tijdens de basketbaltraining onnodig, maar wel expres hun schaamstreek zou hebben betast. Er werden twaalf aangiftes verzameld, alle uit Nieuwegein. De trainer werd enkele maanden geleden aangehouden en zat twee weken in hechtenis.

De voormalig coach ontkende dinsdag in de rechtbank in Utrecht dat hij ontucht heeft gepleegd met jongens die training van hem kregen. De 39-jarige man vindt zelf dat hij een inspirerende en betrokken coach is, die alleen soms te dicht in de persoonlijke ruimte van zijn pupillen komt.

Hij vindt dat er sprake is van een heksenjacht. Red Stars-voorzitter noemt de zaak opgeblazen. Ik kan niet over Nieuwegein praten, maar bij Red Stars is ontucht totaal niet aan de orde geweest. De laatste dagen is Pothoven gebeld door ouders van jeugdleden van Red Stars. Die hoeven zich niet ongerust te maken, zegt hij stellig.

De advocaat van de verdachte wil alle slachtoffer horen. Ze beschreef hem als een eigenwijze en wereldvreemde coach. Zij stelde voor om een rechtspsycholoog de verklaringen van de jongens te laten onderzoeken.

De officier van justitie stelde voor om een basketbaldeskundige in de arm te nemen, die de trainingstechnieken van de verdachte coach kan beoordelen. Die deskundige en de psycholoog vond de rechtbank niet nodig. Wel wezen de rechters  14 getuigen toe.

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak is op 16 januari.