• Winnares Berfin Kurt van de portretwedstrijd met juf Aleida en diens moeder, mevrouw Hoffmann die ze op het doek vastlegde.

    Ronald Kersten

Berfin (7) maakt mooiste portret van oudere

SOEST Glunderend kijkt de 7-jarige Berfin Kurt de zaal in. Haar portret van mevrouw Hoffmann, bewoonster van Molenschot, is uit 5500 inzendingen gekozen tot de mooiste tekening van het land. De leerlinge van basisschool De Egelantier, deed mee aan het project 'jongeren portretteren ouderen' dat door het Nationaal Ouderenfonds en de Riki Stichting is georganiseerd.

Peter Beijer

De tekenwedstrijd waarin jongeren portretten van ouderen maken is een initiatief van de Riki Stichting en het Nationaal Ouderenfonds. Belangrijkste doelstelling is om jong en oud op een creatieve en ongedwongen manier te verbinden. Dat dit is gelukt is te zien in de stampvolle recreatiezaal van Molenschot aan de Dalweg.

GEZELLIG Verschillende bewoners van de zorginstelling zijn door kinderen van de groepen 1 tot en met 8 van De Egelantier geschilderd. Voordat ze met kwast en verf op het doek aan het werk gingen, hebben leerlingen en bewoners eerst tijdens een gezellige middag in Molenschot met elkaar kennisgemaakt.

SPECIAAL Voor Aleida Hoffmann, docente van De Egelantier, werd de finale van het project heel speciaal. ,,Dit project met maatschappelijke waarde past bij onze school. Wij zijn bezig met ouderen en kunst en als we dat kunnen combineren is dat heel mooi. 5500 kinderen uit het hele land hebben meegedaan met dit project. Wij waren blij verrast dat een leerling van onze school als beste uit de bus kwam. Toen ik hoorde dat Berfin de nummer één was, werd het voor mij persoonlijk nog mooier. Berfin heeft namelijk mijn moeder geportretteerd. Ik was blij verrast."

VROLIJKE OGEN De jury was lovend over het kunstwerk van Berfin Kurt. Willem Schortinghuis van Het Ouderenfonds: ,,We hebben veel portretten gezien. Sommige waren heel goed gemaakt. Maar de mooiste was die van jou Berfin. Wat een portret heb jij van mevrouw Hoffmann gemaakt. De ogen zijn sprekend en vrolijk."

GEBAKJE Berfin kijkt blij, maar ook een beetje verlegen als zij poseert met mevrouw Hoffmann en juf Aleida. Het legertje fotografen, waaronder een zichtbaar trotse moeder van Berfin, legt het ontroerende tafereel vast. De bewoners van Molenschot en de schoolgenoten van De Egelantier eten ondertussen een gebakje waarop het winnende portret is afgebeeld. Het is een gezellige mengeling van jong en oud in de drukke recreatiezaal.

SCHOOLREIS De prijs voor Berfin liegt er niet om. Zij krijgt van Schortinghuis van een cheque overhandigd die goed is voor een schoolreisje voor haar klas. De bestemming van de reis mag door de school ingevuld worden.

EXPOSITIE Na de plechtigheden wordt de expositie geopend. Bewoner Toon Staal knipt het lintje door en opent de weg naar den ruimte waar tientallen portretten te zien zijn. Jong en oud bekijken de kunstwerken. De expositie in Molenschot is tot eind februari te bezichtigen.