• Melissa Hofland

Bep Rademaker al 40 jaar 'viezedinges'

SOEST Bij Fysiotherapie De Bundeling wordt deze week feest gevierd. Bep Rademaker (62) zit namelijk 40 jaar in het vak. 36 jaar daarvan werkte ze in de praktijk in Soest Zuid.

Het was de vrouw van haar docent Engels op de middelbare school die haar op het idee bracht om fysiotherapie te gaan studeren. ,,Ik wist eigenlijk nog helemaal niet goed wat ik wilde. Iets maatschappelijks misschien, was het vage idee. Tot een keer mijn Engels docent vertelde over zijn vrouw die werkzaam was als fysiotherapeut. Ik had er nog nooit van gehoord, en mijn vriendin en ik werden samen uitgenodigd om eens kennis te komen maken met haar. Ik heb me na dat bezoek meteen aangemeld voor de studie."

EERST STUDERENDE MEISJE Bep, geboren in een boerengezin met 11 koters, was in haar familie één van de eerste meisjes die aan het studeren ging. ,,Er waren wel al broers die ook gingen studeren, maar in de familie nog geen meisjes. In mijn tijd was het voor een meisje normaal om naar de huishoudschool te gaan. Dat ik naar het gymnasium ging, was al best bijzonder. En toen ik aangaf dat ik graag fysiotherapie wilde gaan studeren, brak mijn moeder een lans voor me. Ze had ooit zelf graag willen studeren.'' Fysiotherapie, was indertijd nog helemaal niet zo bekend. ,,Men kende de heilzame masseurs", vertelt Bep, ,,Mijn vader noemde me 'viezedinges."

LIEFDE IN SOEST Bep studeerde in Arnhem. Het laatste half jaar liep ze stage bij Ad Quik, de fysiotherapeut die in 2004 samen met de huisartsen van de Bundeling, het pand verwerft op de Schoutenkampweg. ,,Toen ik binnen vier jaar klaar was, bleken de baantjes voor het oprapen te liggen. Ik koos ervoor om te gaan werken in Apeldoorn. Even weg uit Soest waar ik iedereen kende. Maar door de liefde, die ik toch weer in Soest vond, kwam ik terug in Soest, en ging ik weer bij Ad Quik werken."

VAN PASSIEF NAAR ACTIEF Er is in de loop van de jaren heel wat veranderd in de fysiotherapie. ,,In de hiërarchie bijvoorbeeld. In de tijd dat ik begon met fysiotherapie waren de dokters de baas. Die vertelden wat de fysiotherapeut moest doen. Nu komen mensen soms rechtstreeks naar de fysio, of wordt vanuit de artsen om onze expertise gevraagd."

Het vak hield in die tijd ook vooral masseren in. ,,In de loop van de jaren ontwikkelde het zich van passief naar veel meer actief. We coachen nu veel meer in bewegen, het accent ligt op oefeningen doen en begeleiden, uiteraard is er ook nog het aspect van masseren." Daarnaast zijn er allerlei specialisaties gekomen. ,,Voor kinderen, manueel, op zwangerschapsgebied bijvoorbeeld. Ik ben me vooral gaan specialiseren in oedeemtherapie. En ik heb een specialisatie oncologie." Daar komt toch dat stukje 'iets maatschappelijks', weer om de hoek kijken voor Bep. ,,Het mooie van die laatste specialisatie is dat je mensen begeleid in de laatste fase van hun leven. Je wilt het ze nog zo aangenaam mogelijk maken, of helpen om het leven nog iets te rekken."

DE MOEITE Juist steeds de nieuwe ontwikkelingen in de fysiotherapie, maar ook de vrijheid van het vak, maakten voor haar, haar werk zo de moeite waard. ,,Ik kon het ook goed combineren met moederschap. Ik kreeg twee dochters. En de vele ontwikkelingen maakten dat het steeds uitdagend bleef. Een minpuntje in de veranderingen is wellicht de administratieve druk. Die is echt enorm toegenomen. Soms worden mensen bijna 'formuliertjes' als je niet oppast." Haar werk was voor Bep ook zo mooi omdat ze het zo naar haar zin had bij De Bundeling. ,,Altijd in een leuk team gewerkt met een goede mix van oude en nieuwe expertise. Als het aan mij ligt, nog drie tot vijf jaar erbij. Nee hoor, ik tel nog niet af."