• Eempers
  • Eempers
  • Eempers
  • Eempers

Benzinepomp stopt niet: flinke lekkage

SOEST Een hachelijke situatie ontstond zondagmorgen bij het zelftankstation De Birkt aan de Birkstraat. Een automobilist had er getankt en wilde de slang terughangen, maar de benzine bleef stromen. Veertig liter stroomde weg voordat de toevoer automatisch stopte.

Terwijl de automobilist zowel het speciale contactnummer op de pomp als de eigenaar belde, alarmeerde een ander die ook stond te tanken de brandweer. Deze zette het pompstation af in afwachting van eventuele maatregelen na overleg met de eigenaar. Hij noch het algemene alarmnummer was te bereiken.

Omdat elk pompstation een eigen afvoer moet hebben, is de brandweer ervan uitgegaan dat dit ook bij dit pompstation het geval is en dat eventueel gelekte benzine niet rechtstreeks in het riool terechtkomt. Daarom werd besloten de vervuilde omgeving schoon te spuiten. Nadat dit was gebeurd, sloot de brandweer met een waarschuwingslint de betreffende pomp af voor verder gebruik.

Volgens de pompmanager is er tijdens het tanken zelf iets foutgegaan. ,,Het systeem kan niet automatisch stoppen. Alle 14.000 liter zou dan over de vloer liggen. Dat mensen morsen is jammer genoeg een dagelijks probleem.'' Hij zegt dat het alarm wel degelijk is binnen gekomen ,,en wij hebben er meteen de juiste actie op ondernomen. Alleen op zondagochtend duurt het een kwartier voordat we op de zaak kunnen zijn. We waren er net toen alles klaar was.''