• Calefax en Eric Vloeimans, en twee muzikanten uit diens band, spelen bij Muziekpodium Eemland.

    Bowie Verschuuren

Benefietconcert Muziekpodium

SOEST Het is inmiddels een vaste gewoonte: Muziekpodium Eemland sluit het seizoen af met een benefietconcert, evenals voorgaande jaren in samenwerking met Lionsclub Soestdijk.

Het onlangs gerenoveerde Nassaupaviljoen van Hilton Royal Parc barst zondag 7 april uit zijn voegen als het podium wordt betreden door de vijf rietblazende mannen van Calefax samen met trompetvirtuoos Eric Vloeimans, gesteund door twee leden uit diens band Gatecrash, Gulli Gudmundsson op bas en Jasper van Hulten op drums.

Het vormt de opmaat naar een unieke bewerking van Henry Purcell's beroemde barokopera Dido & Aeneas. Dit achtmanskoppel transformeert deze opera tot een bijzonder stuk met een aangepaste titel: Dido & Aeneazz.

De kameropera van Henry Purcell krijgt een hele nieuwe lading in deze door Raaf Hekkema bewerkte compositie. De luisteraar wordt meegevoerd door het mythische verhaal als in een muzikale achtbaanrit die gaat van barok naar jazz, via calypso en klezmer, en weer terug. "Barokmuziek heeft een puls, een 'drive', en nodigt uit tot een eigen interpretatie met onverwachte melodiekleuringen en kruidige akkoorden", aldus Hekkema, die eerder al eigenzinnige versies en arrangementen van stukken van o.a. Monteverdi, Dowland en Bach.

Het repertoire van Calefax bestaat uit eigen arrangementen en nieuwe composities. Kamermuziek uit vele eeuwen, van 1100 tot nu, wordt door henzelf bewerkt. Componisten uit de hele wereld schrijven speciaal voor hen. Dankzij talloze reizen en samenwerkingen met andere musici staat Calefax open voor invloeden uit de wereldmuziek, jazz en improvisatie.

De bezetting wordt uitgebreid met een ritmesectie, afkomstig uit Vloeimans' topband Gatecrash. Bij Muziekpodium Eemland weten ze het zeker: een kwintet en een trio, samen acht man, die borg staan voor een spetterend slotconcert.

Zondag 7 april 2019, 15.00 uur. Hilton Royal Parc, Van Weerden Poelmanweg 4-6, Benefietconcert Muziekpodium Eemland van Calefax en Eric Vloeimans. 24,00 euro (incl, consumptie); Vrienden van Muziekpodium Eemland 19,00 euro; www.muziekpodiumeemland.nl.