Bejaarde vrouw bestolen van pinpas in eigen huis

SOESTERBERG Een 80-jarige vrouw werd donderdagochtend 29 maart bestolen van haar pinpas in haar eigen woning. Diezelfde dag nog pinde een jonge vrouw ruim 3000 euro van haar bankrekening, blijkt uit beelden van opsporingsprogramma Bureau Hengeveld van RTV Utrecht.
 

De vrouw was die ochtend net terug van het boodschappen doen. Toen ze haar flat binnenstapte, verscheen er een man die beweerde bij de supermarkt te werken. Hij zei dat er door een fout één van haar boodschappen niet was afgerekend. Ze moest het bedrag van 3 euro met haar pinpas betalen. Hij liet haar de pas invoeren in een mobiel pinkastje en vervolgens kijkt hij de pincode af. Daarna wist hij ongemerkt de pinpas uit de portemonnee van de bewoonster te stelen. Voordat hij de woning verliet, waarschuwde hij haar nog dat ze voorzichtig moet zijn met haar portemonnee.

Diezelfde dag werd er in Soesterberg en in Utrecht gepind. Bij de ABN-AMRO aan de Neude in Utrecht gebeurde dat door een vrouw. Uit onderzoek weet de politie dat deze vrouw een week ervoor ook al pinde met de gestolen pinpas van een andere inwoner van Soest.

SIGNALEMENT De eerste verdachte, de vrouw bij de pinautomaat, heeft een licht getinte huidskleur en is 20 tot 25 jaar oud en 1,65 meter lang. Ze heeft een gezet postuur en droeg een grijze wollen muts, donkerblauwe jas, grijze sjaal met sterren, lichte trui/blouse met glitteropdruk en een lichtblauwe spijkerbroek met scheuren.
De tweede verdachte, de man van de babbeltruc, heeft ook een licht getinte huidskleur en is ongeveer 1,65 meter lang. Hij is zo'n 20 tot 25 jaar oud met een rond gezicht; kort, zwart haar en een korte, zwarte baard. Hij droeg een donkere jas.
Hij sprak netjes Nederlands tegen de bewoonster. Toen hij aan het telefoneren was, sprak hij in een onbekende buitenlandse taal.
 

Tips die kunnen helpen dit dieven-duo te vinden zijn welkom via de tiplijn: tel. 0800-6070 of Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.
Bureau Hengeveld is een samenwerking tussen RTV Utrecht, Politie Midden-Nederland en het Openbaar Ministerie.