• Elles van Houtert van Amivedi neemt aan de Eemweg even een kijkje bij Dierentehuis 't Hart, waarmee nauw wordt samengewerkt.

    Ronald Kersten

Amivedi herenigt 43.000 dieren en baasjes

SOEST Elles van Houtert is sinds juni coördinator van Amivedi Meldpunt Soest. De landelijke organisatie bestond vrijdag 85 jaar. Op allerlei manieren worden de meer dan honderd meldpunten onder de aandacht gebracht. Met behulp van bijna 140 vrijwilligers worden jaarlijks ruim 43.000 huisdieren met hun eigenaar herenigd.

Eerst maar even een misverstandje bij sommigen uit de wereld helpen. ,,Ik doe dit vrijwilligerswerk met hart en ziel, maar het blijft wel vrijwilligerswerk! Mensen realiseren zich dat vaak niet. Ze denken dat wij een 'dure' organisatie zijn met een groot kantoor en dat wij 7 dagen per week 24 uur per dag bereikbaar zijn. Jammer genoeg lukt dat niet. Vrijwilligers hebben ook vaak nog andere verplichtingen. Mensen kunnen een dier altijd via de website als vermist of gevonden opgeven of een boodschap inspreken, dan bel ik zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen 24 uur, terug."

SIGNALEMENT Na een melding kijkt Elles of er al een melding is die mogelijk over hetzelfde dier gaat. Zo niet, dan houdt zij in de gaten of er een melding over dit dier binnenkomt. Een duidelijk signalement, bij voorkeur met foto, maakt de herkenbaarheid groter. Het is belangrijk een vermist of gevonden dier aan te melden bij Amivedi, zodat de kans op hereniging vele malen groter wordt, stelt de organisatie.

,,Meld vooral ook een gevonden overleden dier. Het is voor een eigenaar veel beter te weten dat zijn huisdier is overleden, dan dat deze in onzekerheid blijft verkeren over het lot van zijn dier", aldus een woordvoerder.

CONTACTEN Met hart en ziel zet Elles van Houtert zich in voor Amivedi en bouwt ze met plezier de contacten met politie, dierenartsen, dierenambulances en asielen in de regio op. Zij heeft tips voor mensen met dieren: ,,Laat je dier chippen én meld een vermist huisdier altijd bij Amivedi en doe het snel. Hoe eerder gemeld, des te groter de kans dat het dier wordt teruggevonden. Controleer op www.chipnummer.nl of de chip ook geregistreerd staat en of alle gegevens nog kloppen. Laat ook controleren of deze chip gemakkelijk wordt gevonden bij een eerste chipcontrole. Laat anders een nieuwe chip aanbrengen. Blijf zelf ook actief meekijken naar de meldingen die bij Amivedi binnenkomen."

GRATIS Amivedi registreert gratis vermiste en gevonden huisdieren kosteloos in een database. Door de inzet van Amivedi heeft meer dan 100 meldpunten, verspreid over het hele land. Een gevonden of vermist huisdier kan telefonisch of via de website worden aangemeld.

VASTE VRIJWILLIGER De meldpunten worden bemand door één vaste vrijwilliger die daardoor goed overzicht heeft van de meldingen in de regio. Alle meldingen van vermiste en gevonden huisdieren worden geplaatst op www.amivedi.nl. De melders krijgen adviezen over wat ze verder kunnen doen om hun dier terug te vinden of de eigenaar van een dier te traceren.

ALLE HUISDIEREN Amivedi werkt voor alle huisdieren, dus ook voor konijnen, vogels, reptielen, klein vee en dergelijke. Meldingen: www.amivedi.nl of tel. 088-0064675.