• Bewoners van Molenschot en Daelhoven vieren de samenwerking met Amerpoort-cliënten

    Peter Beijer

Amerpoort klust bij Lyvore

SOEST Het is feest in Dalzicht, het restaurant van Molenschot. De samenwerking tussen Amerpoort en Lyvore wordt gevierd met muziek, hapjes en toespraken. Cliënten van de Amerpoort doen vanaf het voorjaar klussen bij Molenschot en Daelhoven. Het gezamenlijke project is KlusPlus gedoopt.

Peter Beijer

Een zanger zingt liedjes uit de oude doos. Bij het nummer 'Mama' pinkt een van de bewoners een traantje weg. Muziek doet veel met mensen, zoals het ophalen van mooie herinneringen. De muziek en de uitgelaten sfeer in restaurant Dalzicht bevestigen het succes van KlusPlus.

SAMENWERKING In maart van het afgelopen jaar tekenden Amerpoort-bestuurder Paul Willems en Lyvore-directeur Emma Beaujon een samenwerkingsovereenkomst in aanwezigheid van bewoners, cliënten, medewerkers en vrijwilligers van beide zorgorganisaties. Dat was het startsein voor de eerste werkdag van elf Amerpoort-cliënten van KlusPlus bij Lyvore.

GEZONDE SPANNING Marjolein de Bruin, begeleider van de Amerpoort, geniet volop. ,,Onze cliënten zijn bij Lyvore vijf dagen per week aan het werk in dit restaurant. Naast horecaklussen pakken ze ook ander taken op, zoals: bewoners ophalen en meehelpen bij dagactiviteiten, (kleine) boodschappen doen, samen met bewoners een ommetje of praatje maken of bijvoorbeeld een spelletje doen. De interactie met het personeel en de vrijwilligers van Daelhoven en Molenschot is fantastisch. Natuurlijk is dit allemaal spannend geweest voor de cliënten. Maar ik noem het gezonde spanning."

Dan wordt De Bruin op haar schouder getikt. Achter haar staat één van de Amerpoort-cliënten met een bosje bloemen. De ruikers worden met twee stevige klapzoenen in ontvangst genomen.

NAAMBORDJE ,,Hier doe je het voor", zegt De Bruin. ,,Wij zijn al tien maanden bezig met KlusPlus en je ziet onze cliënten groeien. De ontvangst en de professionaliteit van Lyvore is fantastisch. Onze mensen krijgen een shirtje, een naambordje en ze horen er helemaal bij."

CURSUSSEN De begeleiding van de cliënten is intensief en leerzaam. Het belangrijkste uitgangspunt bij KlusPlus is het leren samenwerken. Daarnaast volgen de cliënten cursussen, zoals een cursus duurzaamheid, gastvrij omgaan met bezoekers en realiteitsoriëntatie. Elke week is er een groepsvergadering. Eén van de cliënten is dan voorzitter.

GELUKKIG Emma Beaujon, directeur van Lyvore, bevestigt het succes van KlusPlus. ,,Een jaar geleden werden wij gevraagd voor dit project. Vragen rezen er bij mij. Wat kunnen ze allemaal? Wat willen ze doen? Ik kreeg alleen te horen: maak je niet druk en bemoei je nergens mee. Het komt goed! En het kwam goed. De mensen van Amerpoort maken de bewoners en het personeel gelukkig en dat gebeurt ook vice versa."

Wethouder Liesa van Aalst prijst Amerpoort en Lyvore. ,,Dankzij dit initiatief komen veel werelden bij elkaar. Iedereen kan wat voor een ander betekenen."