• Anton Belt (Lionsclub), Jan Willem Schuurman (Amerpoort) en Ashley Nieuwenhuizen (dagbesteding) kijken uit naar 8 september.

    Astrid van den Hoek

Amerpoort en Lionsclub Soestdijk; stevig met elkaar verbonden

SOEST Veel Soesters wandelen of fietsen regelmatig over de Kolonieweg bij de Soester Eng en passeren dan Het Kwatrijn, een locatie van zorgorganisatie Amerpoort. Dat er achter het hek een prachtig terrein ligt met een bloemenweide, moestuin, schommels, dieren en wandelpaden, weet bijna niemand. Een beetje hulp bij het onderhouden van het terrein kan Het Kwatrijn wel gebruiken. Lionsclub Soestdijk organiseert op 8 september het Moonlight Festival, waarvan de opbrengst onder andere naar de tuingroep van Het Kwatrijn gaat.

Astrid van den Hoek

,,Al voor mijn tijd liepen de Lions op met Amerpoort", vertelt Anton Belt van Lionsclub Soestdijk. ,,De Blauwe Vogel, het kinderdagcentrum aan de Bosstraat, is daarbij een rode draad. Een keer per jaar maken de Lions een uitje mogelijk voor de kinderen van De Blauwe Vogel naar de 'Manege zonder Drempels'. Tegenwoordig doen we dat zelfs twee keer per jaar."

MUZIEKFEEST Voor de vijfde keer organiseert de Lionsclub Soestdijk ook het Moonlight Festival; een muziekfeest in openluchttheater Cabrio waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat. Dit jaar maken dj Erik de Zwart, de coverband Trickplay en de Soester Archie Bunker Band er een feestje van. Kaarten kosten 29,50 euro per stuk en de opbrengst gaat naar muziekinstrumenten voor de Blauwe Vogel, maar ook naar de tuingroep van Het Kwatrijn.

Het Kwatrijn is een woon-werkgemeenschap van Amerpoort voor mensen met een verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag. Medewerkster Ashley Nieuwenhuizen heeft al veel contact gehad met Belt over het evenement. Van de opbouw van het festival, wat waar moet staan, tot flyers over de dagbesteding en de inbreng van de cliënten zelf. ,,Ze er al tijden mee bezig", vertelt Nieuwenhuizen. ,,Ze maken kaasplanken en vogelhuisjes die we tijdens het festival willen verkopen. De cliënten willen ook graag zien waar ze het voor doen, dus we hebben een foto opgehangen van de mini-shovel die we met de opbrengst van het festival hopen aan te kunnen schaffen. Die foto bestuderen ze steeds, alle onderdelen en hoe het dan werkt."

Amerpoort-directeur Jan Willem Schuurman hoort het glimlachend aan. ,,Mooi om te horen dat het zo leeft. De mini-shovel is een te grote uitgave voor ons budget, maar is voor het tuinonderhoud en met name de composthoop echt nodig. Daarnaast is het goed voor de ontwikkeling van de cliënten. We willen dat ze trots zijn om in de tuinploeg te zitten, dat ze ook meetellen en een bijdrage leveren aan de maatschappij."

VERANTWOORDELIJK ,,We hadden eerst een kleine maaier", vertelt Nieuwenhuizen. ,,Maar die ging snel stuk. Daar leren de cliënten van wat er gebeurt als ze er niet verantwoordelijk mee omgaan. Met de mini-shovel willen we dat ze zich betrokken voelen, bijvoorbeeld door het schoonmaken ervan. Ze mogen er ook pas op als ze een certificaat hebben."

De tuingroep doet veel fysiek werk op het terrein. ,,We kijken echt naar wie wat kan, niemand hoeft alles te kunnen. De cliënten zijn heel creatief met alledaagse materialen, ook met het hout dat hier op het terrein is. We zijn bijvoorbeeld bezig om daar tafels van te maken en andere meubels. Die willen we verkopen. Ook de groente uit de moestuin verkopen we. Meestal aan mensen hier uit de straat, maar iedereen is welkom om eens binnen te lopen om te kijken welke groente er is."

PODIUM Het is de bedoeling dat op 8 september ook cliënten van Het Kwatrijn op het festival aanwezig zijn. Gewoon om te genieten van de muziek, maar ook bijvoorbeeld als welkomstcomité. ,,We willen niet afgesloten zijn van de samenleving", zegt directeur Schuurman. ,,De cliënten van Amerpoort horen bij Soest, bij het festival." Belt knikt instemmend. ,,Zichtbaarheid. De cliënten krijgen letterlijk en figuurlijk een podium in Cabrio." Nieuwenhuizen: ,,Misschien staan ze wel vooraan te dansen en willen ze niet naar huis!" Meer informatie en kaarten: www.moonlightfestival.nl.