• Over de rode loper arriveren de leerlingen in galakleding, toegejuicht door het publiek, in Theater Idea.

    Ronald Kersten

Acteurs uit groep 8 op Professor J. Waterinkschool

SOEST De rode loper is letterlijk uitgerold voor de leerlingen van groep 8 van de Professor J. Waterinkschool. De vakantie staat voor de deur en tijdens een gezellige bijeenkomst met ouders en andere belangstellenden wordt afscheid genomen van de school. De school doet dat op een originele en verrassende manier. Een speelfilm waarin de leerlingen de hoofdrol spelen beleeft deze avond de première.

Peter Beijer

De school in het Smitsveen heeft de afscheidsavond van de hoogste klas verplaatst naar Theater Idea. Waar andere scholen een traditionele musical opvoeren, kiest de leiding van de protestants-christelijke basisschool voor een andere opzet. In een volle zaal van Idea genieten ouders, opa's, oma's en andere belangstellenden van een spannende speelfilm waarin de leerlingen van groep 8 de glansrollen vervullen.

UITGEDOST Als echte filmsterren betreden de leerlingen van groep 8 het theatergebouw aan de Willaertstraat. De een is nog mooier uitgedost dan de ander. De meisjes zien er door kleding en make-up een stuk ouder uit, en wanneer je in werkelijkheid 12 jaar jong bent, geldt dat als een compliment. De mannelijke filmsterren maken het spektakel met jasje, dasje, colbert én T-shirt compleet. Ouders maken foto's en broertjes, zusjes, vrienden en vriendinnen juichen wanneer de trotse en vrolijke acteurs langslopen.

UITDAGINGEN Leerkracht Anne Veenstra vertelt waarom de school heeft gekozen voor het maken van een film. ,,Wij hebben een mooie school die de laatste jaren voor wat uitdagingen heeft gestaan. Nu willen we een volgende stap maken en daarom zijn wij hard aan de slag om de school op een positieve manier bekend te laten worden."

HAPPY END De stappen voor een positief imago zijn volgens Veenstra al gezet, maar de slotavond van groep 8 vormt het voorlopige hoogtepunt. ,,De leerlingen hebben samen met leerkracht Rom de Hek de film opgenomen. Het script is gemaakt door mijn partner Esther Bredewold, die vanuit haar professie ervaring heeft met dit werk. Het verhaal gaat over cyberpesten en de druk van social media. Een herkenbaar verhaal, met een happy end."

RELAXT Terwijl leeftijdgenoten van andere scholen al dan niet nerveus hun afscheidsmusical op het podium spelen, zitten de hoofdrolspelers van de Professor J. Waterinkschool relaxt in theaterstoelen naar hun eigen acteerprestaties te kijken. ,,Dat is het mooie van dit project", bevestigt Veenstra. ,,De spanning is er af, mede doordat de leerlingen vooraf de film al gezien hebben. Geen moeilijke dingen op deze avond. Dat zorgt voor een ontspannen sfeer waarin aandacht is voor elkaar."

OSCAR De filmavond wordt afgesloten met een heuse Oscaruitreiking. Docent Rom de Hek heeft voor elke acteur een fraai beeldje klaar staan. De een krijgt de Oscar voor de meeste humor, een ander verdient de trofee voor de meest uitbundige acteerprestatie. Zo is er voor elke acteur of actrice een unieke eigenschap waarvoor de fysieke onderscheiding symbool staat.

GEMÊLEERD De volgende dag geniet Anne Veenstra nog steeds. ,,Het was een prachtige avond met een gemêleerd gezelschap van diverse culturen en leeftijden. We hebben een school met honderd leerlingen, door evenementen als dit gaat het hier weer op een positieve manier sidderen en bruisen. Wij willen een kleurrijke school blijven die met een wijkfunctie deel uitmaakt van de samenleving. Ouders kiezen voor onze school omdat het onderwijs en de houding naar de kinderen goed en positief is."