• Het hek van Garage Blink aan de Nieuweweg is dicht en blijft op last van de burgemeester tot 8 november volgend jaar dicht.

    Johan van Beek

'Aanwezigheid drugs raadsel'

SOEST Voor Openbaar Ministerie, politie en gemeente Soest is het kraakhelder. De soft- en harddrugs die zijn gevonden bij Blink zijn voldoende aanleiding om de garage aan de Nieuweweg voor de duur van een jaar te sluiten. Eigenaar Mohamedi Darkaoui mocht vorige week nog wel zijn auto's en spullen van het terrein halen.

Peter Beijer / Johan van Beek

Volgens politie en gemeente waren de gevonden verdovende middelen bestemd voor de handel. Burgemeester Rob Metz tolereert dergelijk 'ondermijnende activiteiten' niet en heeft zijn wettelijke bevoegdheid toegepast om de garage te sluiten. Hij deed dat naar aanleiding van het rapport dat de politie opstelde na de inval, begin november. In de afgelopen jaren liet hij al meer zaken, voornamelijk in de horecabranche, sluiten vanwege (vermeende) drugshandel en illegale gokactiviteiten.

VERBORGEN RUIMTE Darkaoui is ten einde raad en zegt niets te maken te hebben met drugs. ,,De specialiteit van mijn bedrijf is het ombouwen van auto's die verborgen ruimten hebben. Wij zorgen ervoor dat die weer bij de auto betrokken worden. De auto's importeren we uit het buitenland."

NIET BLIJ Volgens Darkaoui waren er al een flinke periode problemen met de gemeente Soest en met de buurt. ,,Tegenover mijn bedrijf is een parkeerverbod ingesteld. Je zou verwachten dat dit voor de hele straat geldt, maar juist mijn klanten kunnen hierdoor niet parkeren. De buurt is niet blij met een garage in de straat. Een buurman riep tegen mij: 'ik zal er voor zorgen dat jij hier weggaat'."

DRUGSHOND De dertigjarige ondernemer had eerder garages in Ankeveen en Bussum en zegt volkomen verrast te zijn geweest toen hij vorige maand in de namiddag werd geconfronteerd met politiemensen. ,,Ze kwamen met overmacht binnen en hadden een drugshond bij zich. Ik vertelde dat ze maar een extra hond moesten inzetten. Er zou niks gevonden worden, want ik heb geen drugs in mijn pand. Ik was stomverbaasd toen ze boven het systeemplafond een plak hasj van 375 gram en een zak synthetische drugs vonden."

DIKKE LAAG STOF Hoe de drugs daar terecht zijn gekomen is voor Darkaoui een raadsel. Of een van de vorige eigenaren, een klant of een indringer de spullen daar heeft neergelegd wil de ondernemer in het midden laten. ,,Ik wil daar niet over speculeren. Wat ik wel weet is dat het spul niet van mij is. Er lag een dikke laag stof op. Het heeft er misschien al jaren gelegen. Ik werd ondervraagd bij de politie in Houten, heb 9 uur vast gezeten. De aanklacht is overtreding van de opiumwet vanwege die hasj. Nou moet ik maar zien te bewijzen dat het spul niet van mij is."

LEVENSWERK ,,Ik draai elk jaar zwarte cijfers, heb vier man personeel en mijn klanten zijn tevreden over mijn werk. Dat hebben ze ook aan de politie verklaard. Waarom zou ik mijn levenswerk in de waagschaal zetten voor een kleine hoeveelheid drugs? Ik ben nog nooit met justitie in aanraking geweest."

Omwille van de privacy wil burgemeester Metz niet ingaan op persoonlijke omstandigheden van de garage eigenaar.