• Ook te zien op zaterdag 8 september: driespan Haflinger voor een Franse omnibus.

    NKNVTG

Aanspanningen op weg naar Nederlandse titel

SOEST Het Nederlands Kampioenschap 'Traditioneel Gerij' vindt zaterdag 8 september plaats in Soest en Baarn. Om 11.00 uur zal een stoet van 45 koetsen, met één of meer paarden ervoor, vanaf Stal Laseur vertrekken en om 11.30 uur in de Van Weedestraat aankomen voor het defilé met toelichting.

Martin Huizenga

De organisatie ligt bij de Nederlandse vereniging voor Traditioneel Gerij (nknvtg.nl). Baarn kent dit kampioenschap al twee jaar. In dit derde jaar wordt het voor het eerst samen met Soest gehouden. Na een twintigtal concoursen is de crème de la crème van het 'traditionele gerij' geselecteerd voor de 'grande finale'. Het was destijds een manier van vervoer over vaak slechte wegen ten behoeve van de adel en de gegoede burgerij, maar ook de postkoets voor personenvervoer, de bakker om zijn brood uit te venten en de paardentram.

CULTURELE ERFGOED De aanpak wordt ook wel 'het rijdende museum' van dit culturele erfgoed genoemd met een zo groot mogelijke toegankelijkheid voor het publiek. Bovendien zorgt de Rotaryclub Baarn-Soest ervoor dat ouderen uit Baarn en Soest de defilés kunnen bezoeken.

JURY Rond 07:00 uur verzamelen de deelnemers zich bij Stal Laseur aan de Jachthuislaan om op te tuigen en zo goed mogelijk voor de dag te komen voor de jury, die om 09:30 uur gaat beoordelen. Zij let op de conditie van de paarden, de authenticiteit van het rijtuig, de aanspanning, de originaliteit, de bemensing van het rijtuig en hun functionele historische kledij, alles telt mee. Om 11:00 uur gaat de stoet door Soest op pad en in de Van Weedestraat vindt om 11:30 uur het defilé plaats.

BELANGSTELLING Veel belangstelling wordt verwacht, zeker omdat de persoon achter de microfoon uitleg geeft over deelnemers, paarden. aanspanningen, leeftijd van het rijtuig en waarvoor het vroeger werd gebruikt. De winkeliersvereniging van de Van Weedestraat stelt 200 lunchpakketten beschikbaar voor koetsiers en bijrijders, gecoördineerd door Frank van der Grift van Proef Soest. Hans van der Heide voorzitter van Baarn culturele evenementen: ,,Een buitengewone hartverwarmende geste." De paarden krijgen ook wat te eten en een klopje op de hals is een passende beloning voor een paardenprestatie.

STEMMEN Bij de bedrijven die een rijtuig hebben gesponsord, hangt nu een poster: Proef, Van der Linden, Hulleman, Swager, Ekoplaza, Miller&Monroe, Verkleij, Sabrosa, Korte Duinen, van Haren, van Kooten, Grand Café Soestdijk en Middelman. Daar ligt het gratis programmaboekje met foto's van de deelnemers en de route. Op een bijgesloten kaart kan men het eigen favoriete koppel 'paarden met koets' met hun nummer invullen. Een deel van deze kaart moet uiterlijk 5 september bij één van de bedrijven worden ingeleverd. Het koppel met de meeste stemmen, krijgt de publieksprijs.

In Soest zal Angélique van der Linden in de Van Weedestraat de publieksprijs uitreiken. Uit de kaarten van de mensen die op het winnende koppel hebben gestemd, zal er ter plekke een aantal worden getrokken. Zij krijgen een prijs, zoals een weekend voor twee en lunch- en dinerbonnen. Om 12:30 uur vertrekt de stoet naar Paleis Soestdijk en wordt de Nederlandse kampioen bekend gemaakt. Na een kleine pauze met lunch, gaat de stoet om 14:00 uur naar Baarn met een route die via de Laanstraat en Eemnesserweg loopt voor een soortgelijk defilé met uitleg om 14:30 uur op de Brink. De tocht zal uiteindelijk eindigen bij het begin. Tijdens de nazit kunnen de deelnemers een 'Proef' drankje en hapje nuttigen en gaan 'voldaan' huiswaarts.