• De familie Hartman voor de theetuin van Het Gagelgat, waar ze voorheen zelf woonde. In de theetuin mogen voorlopig geen activiteiten worden ontplooid.

    Martin Huizenga

Aangepast horecabeleid houdt de gemoederen bezig

SOEST Het aangepaste horecabeleid voor het buitengebied van het Soester college houdt de gemoederen bezig. De Paardenkamp heeft wel begrip voor de plotselinge handhaving, De Kleine Melm ziet mooie plannen in het water vallen en dient een bezwaar in. Bij het Herman van Veen Arts Center hopen ze met het nieuwe beleid straks ook een bruiloftsreceptie aan te kunnen bieden.

Hans Veltmeijer

Het beleidsplan voor de horeca in het buitengebied ligt nu ter inzage op het gemeentehuis. Het college wil meer mogelijk maken in bos, polder en heidegebied, maar ook duidelijke regels opstellen. Die regels zijn in de huidige versie anders dan in het aanvankelijke plan. De veranderingen pakken nadelig uit voor de ondernemers Stan en Bas Uyland en René Haverkamp van De Kleine Melm. Ze zijn al vele jaren bezig een horecagelegenheid aan de Eem van de grond te krijgen. ,,Wij zijn hier niet tevreden mee en gaan een zienswijze indienen", reageert Stan Uyland. ,,Onze wens is kleinschalige horeca aan de Eem op 180 vierkante meter, met zaal en botenverhuur."

RUST IS BETREKKELIJK De maximale afmeting is nu verlaagd naar honderd vierkante meter. Ook ziet hij de openingstijden beperkt worden, omdat De Kleine Melm vanwege de landelijke ligging geen restaurant mag voeren, maar alleen overdag tot 19.00 uur geopend mag zijn. Uyland had op 22.00 uur gerekend. ,,Het moet wel een rendabele exploitatie kunnen zijn, en aan dat punt gaat de gemeente helaas voorbij. In de winter moet je ook kunnen overleven." Dat kan zonder dat de natuurwaarden in het geding komen, benadrukt hij. ,,Rust en ruimte zijn hier bovendien zeer betrekkelijk. Om de tien minuten dendert er een trein voorbij." Dat De Kleine Melm als officiële trouwlocatie geen feest na afloop mag organiseren, vindt hij geen punt. ,,We willen alleen rustige evenementen." Van dat laatste mag hij er jaarlijks tien organiseren, zoals de Drakenbootrace en het Eemconcert.

WENSEN Het Herman van Veen Arts Center op landgoed De Paltz is sinds 2014 met de gemeente bezig om de horecamogelijkheden licht uit te kunnen breiden. ,,We zitten dus al een tijdje te wachten op het beoogde aangepaste horecabeleid van de gemeente", zegt woordvoerder Valentijn van Veen. Nu worden er incidenteel theaterdiners aangeboden aan mensen die zich voor een voorstelling hebben aangemeld. Dat zouden ze graag wat vaker doen. En als officiële trouwlocatie is het organiseren van een bruiloftsreceptie ook een wens.

NIET HANDIG De Paardenkamp heeft de theetuin bij boerderij Het Gagelgat en de verkoop van tweedehands paardenspullen (ten behoeve van de zorg voor oude paarden) deze week moeten stoppen op last van de gemeente. Ook de potstal die verhuurd werd voor feesten en partijen gaat voorlopig dicht. De handhaving is 'natuurlijk niet leuk', laat voorzitter Dirk Keetbaas van het stichtingsbestuur van De Paardenkamp weten. Maar hij trekt ook een beetje het boetekleed aan. ,,Wij zijn met de opening van de theetuin een maand geleden iets op de muziek vooruitgelopen. Dat was misschien niet handig." Hij verwacht in oktober, na groen licht van de gemeenteraad, alle activiteiten weer te kunnen hervatten, inclusief de theetuin. ,,De gemeente staat nog steeds positief tegenover onze plannen. En wij kunnen goed leven met het nieuwe voorstel."