• Rijkswaterstaat

In 2025 vierbaans A1 tot Barneveld

SOEST In 2025 ligt er een vierbaans snelweg tussen Baarn en Barneveld. Het klaverblad Hoevelaken is dan veranderd in een ruime kom met brede toegangswegen, waardoor de files drastisch zullen afnemen.

De overheid heeft er 774 miljoen euro voor gereserveerd. De komende vijf weken ligt het draaiboek van 50.000 pagina's ter inzage. Ook zijn er deze maand informatieavonden in Hooglanderveen, Hoevelaken, Nijkerk en Hoogland.

De hele administratieve procedure zal ruim twee jaar in beslag nemen, niet eerder dan in 2021 wordt daadwerkelijk aan de weg gewerkt. Een ruimer knooppunt betekent ook dat de brandstofstations Middelaar en Uilengoor aan de A1 tussen Barneveld en Amersfoort compleet verplaatst moeten worden.

In totaal moeten 13 particulieren 26 huizen, schuren en bedrijfscomplexen verlaten die nu pal naast de snelweg liggen. Het gaat vooral om objecten aan de Nijkerkerstraat in Hoevelaken en Amersfoort. Het smalle fiets- en voetgangersviaduct bij de Paradijsweg (landgoed Nimmerdor) over de A28-Zuid wordt vervangen door een zogenoemd ecorecreaduct. Dat is een brug waarmee zowel wandelaars en fietsers als dieren de A28 kunnen passeren.