• Willem en Bregje aan de wandel. Zij gaan geregeld op pad om zwerfvuil te ruimen.

    Peter Beijer

Streetmaster Bregje: ‘Wij deden in de jaren zeventig al aan recycling’

28-01-2020, 13:44 | Lezersnieuws | Peter

Dat Bregje De Lannoy deel uit zou maken van de Soester Streetmastergroep was voor haar vanzelfsprekend. ,,Mijn kinderen waren nog heel klein, toen we ‘vuilnisman’ speelden. Langs de kant van de weg ruimden we de troep op. Vanaf 2005 wonen wij in Soest. Ik zag een oproep van Stichting VAnG voor gratis faciliteiten voor mensen die zwerfvuil willen ruimen. Dat triggerde mij. Rob Kleinegris vertelde mij over de Streetmastergroep. Een mooi initiatief; los van verplichtingen maar met een mooi doel.”

De Streetmastergroep Soest bestaat uit vrijwilligers die met een streetmaster (een mechanische grijparm) en ‘gewapend’ met een plastic zak, handschoenen en een hesje de wijk ingaan. Bregje is geregeld samen met haar vader Willem Walenkamp langs de Koningsweg te vinden. ,,Mijn ouders wonen vlakbij de Koningsweg en wij wonen op de Insingerstraat. Wij zijn dus goed bekend in deze wijk. Vooral rond de voetbalkooi ligt vaak zwerfvuil. Mijn vader combineert het nuttige met het aangename: wandelen en afval rapen.”

,,Wij deden al aan recycling voordat er in het land over gesproken werd. Het waren de jaren zeventig en mijn vader was huisarts in Amerongen en had praktijk aan huis. Ons woonhuis was een verbouwde boerderij en daar hadden wij onder meer een composthoop en aparte bakken voor papier en glas.”

Willem: ,,Ik ben altijd een natuurmens geweest. Zo ben ik gek op zwemmen in de natuur. Dat deed ik in Amerongen al en sinds wij in Soest wonen ga ik, als het even kan, in de Eem zwemmen. In mijn periode als huisarts in Amerongen deed ik al mijn visites op de fiets. Thuis was het ook een en al natuur. Wij hadden varkens, kippen en geiten.”

Bregje heeft de liefde voor de natuur van haar ouders geërfd. Zij geeft die liefde op haar beurt graag door aan een jongere generatie. ,,Voor de basisschool van mijn kinderen heb ik destijds drie lessen over kinderen en natuur ontwikkeld; De Luizenles, Zwerfafval en de Poeples. Lessen die naast het educatieve karakter ook interactief en soms ook hilarisch zijn. Sinds kort zet ik mij ook in voor de Stichting VAnG als educatief ondersteuner bij de lessen van Koos de Vuilnisman die worden verzorgd op de basisscholen in Soest. Al die scholen hebben overigens de intentieverklaring ondertekend om afvalvrij te worden. Een prima ontwikkeling.”

Interesse om net als Willem en Bregje Streetmaster te worden: Aanmelden kan bij Rob Kleinegris via 06-16094919