• Scheidend raadslid Hans Balfoort en zijn vrouw.

    M.F. van Leeuwen

Vertrekken is een beetje sterven

18-11-2017, 23:21 | Lezersnieuws | G. Peters

Op donderdag 9 november heeft de gemeenteraad afscheid genomen van SGP'er Hans Balfoort. Sinds september vorig jaar heeft hij zich als raadslid namens de ChristenUnie-SGP ingezet voor het besturen van de gemeente Soest. De geboren en getogen Soester Hans Balfoort is inmiddels wegens zijn huwelijk met Thera Jongelen naar Nieuwerkerk a/d IJssel verhuisd.

Ter gelegenheid van het afscheid werd Hans toegesproken door respectievelijk Harrie Dijkhuizen, fractievoorzitter van de ChristenUnie-SGP, Karel van Geet, nestor van de raad en fractievoorzitter van de VVD en burgemeester Rob Metz. Vanuit de verschillende toespraken klonk brede waardering voor het werk dat Hans in het afgelopen jaar heeft mogen doen.

Harrie Dijkhuizen benoemde dat Hans zich in korte tijd als een zeer bedreven, gepassioneerd en betrouwbaar raadslid heeft ontwikkeld. Hans wist altijd inhoudelijk te reageren, zijn visie te motiveren en de raad te stimuleren om verder te denken dan de tekst lang is.

Harrie Dijkhuizen sprak onder andere: "Je bleek niet alleen een bevlogen raadslid. Kort nadat jij als jurist een boek had geschreven omtrent inzage in processtukken, of anders gezegd, over geheimhouding, werd je ongevraagd de adviseur van wethouder Pijnenburg. Hoe leuk was het dat jij haar tijdens een raadsavond de laatste ontwikkelingen op dit vlak kon overbrengen. Hoe leuk was het dat jij het woord ging voeren om de wethouder de helpende hand te bieden in dit toch wel complexe thema. Ik ben er bijna van overtuigd dat je boek bij Janne op de kamer ligt of dicht in de buurt van haar ambtenaren. (…) Je manier van werken, samenwerken, van denken, van communiceren heb ik, en ik weet zeker ook velen onder ons, erg gewaardeerd."

Tenslotte voerde Hans zelf het woord waarbij hij een uitspraak van zijn leraar Frans op de middelbare school aanhaalde: "Partir, c'est mourir un peu". (Vertrekken is een beetje sterven.)

In zijn afscheidswoord wees Hans erop dat het volksvertegenwoordigen geen rol is maar een ZIJN. Het is niet een rol, het is het WEZEN. Het volksvertegenwoordigen is te allen tijde inherent aan het raadslid verbonden. U doet "kaders stellen", u doet ook "controleren". Maar u doet niet volksvertegenwoordigen. U bént volksvertegenwoordiger.

Hans Balfoort: "Ik heb dit mogen doen vanuit mijn overtuiging, en met de door God aan mij gegeven talenten. Ik ben niet trots, ik ben nederig dat ik het mandaat en vertrouwen gekregen heb om te dienen."