• Wandelen als medicijn. Ondermeer tegen diabetes

    Nationaal Diabetes Fonds
  • Wandelen is het beste medicijn

    Peter Beijer

Start in Soest van de Nationale Diabetes Challenge (NDC)

22-02-2019, 20:59 | Lezersnieuws | Peter

Wandelen als medicijn

De Nationale Diabetes Challenge is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation. Dit jaar doet Soest ook mee! Vanaf woensdag 24 april wandelen zorgverleners en andere begeleiders iedere woensdagavond met (diabetes) patiënten. De start is bij atletiek vereniging Pijnenburg (Wieksloterweg Oosterzijde 10, Soest) om 19.15 uur. Wandelen is een fijne, goedkope en laagdrempelige manier om aan uw gezondheid te werken.

Werken aan een gezondere leefstijl, dat is het doel!

Vele gemeenten gingen ons al voor en stichting ELZIS (Eerste Lijn Zorg in Soest) is blij dat Soest vanaf nu ook mee doet. Het streven is om de kwaliteit van leven van mensen met en zonder diabetes te verbeteren. Wekelijks gaan deelnemers samen met zorg- en sportprofessionals samen wandelen. De positieve effecten van 20 weken wandelen zijn duidelijk. Geregeld wandelen leidt onder andere tot een verbetering van de kwaliteit van leven. Deelnemers zitten vaak beter in hun vel en hebben meer energie. Deelnemers voelen zich beter in staat om met hun ziekte om te gaan. Dat zien we dan terug in de verbeterde bloedglucoseregulatie. Wandelen leidt tot afname in lichaamsgewicht, BMI en heup- en buikomvang. Een groot deel van de deelnemers houdt aan de wekelijkse wandeling sociale contacten over. Nadat de challenge is afgerond wandelen deelnemers in groepjes wekelijks zelf verder.

Genoeg redenen om mee te wandelen. Bent u diabetespatiënt of heeft u een diagnose gekregen van voorstadium diabetes? Geef u op via diabeteschallenge@elzis.nl. Uw huisarts, fysiotherapeut of thuiszorgmedewerker kan u er meer over vertellen. Op zaterdag 13 april om 10.30 uur op het Zorgplein (Dalplein 61, Soest) is de introductie bijeenkomst. De deelnemers worden ingedeeld in twee (of meer) groepen, passend bij het eigen niveau. Elke groep heeft 2-3 begeleiders.

Voor 20 weken wandelen zijn de kosten € 10,00 per persoon. Voor dat bedrag ontvangt u begeleiding, een T-shirt, wekelijks een kopje koffie/thee na afloop van de wandeling en is uw entree betaald voor de finaledag in Den Haag op 28 september 2019. Komt u ook?