• Astrid Wijne van Hulphondenschool De CLICK heeft op woensdagmiddag jl. een donatie van € 2.500,- in ontvangst mogen nemen van de stichting Kringloopcentrum Spullenhulp uit Soest

    Gerrit Steen

Spullenhulp steunt hulphondenschool De Click met 2.500 euro

20-02-2019, 23:11 | Lezersnieuws | gerrit

SOEST  Astrid Wijne van Hulphondenschool De CLICK heeft op woensdagmiddag jl. een donatie van € 2.500,-  in ontvangst mogen nemen van de stichting Kringloopcentrum Spullenhulp, Schans 20 in Soest. Deze donatie is een gevolg van de demonstratie die Susan Rekveld op zaterdag 24 november heeft verzorgd bij de feestelijke heropening van de kringloopwinkel, die een grote verbouwing achter de rug heeft en haar 45-jarig jubileum vierde.

Susan Rekveld gaf de demonstratie ‘Hoe kan een hond hulp geven aan iemand met een lichamelijke beperking’ samen met haar hulphond Jett, een labrador Retriever van 2 jaar oud. Susan maakt gebruik van een elektrische rolstoel en is hierdoor beperkt en afhankelijk van de hulp van Jett. De demonstratie maakte zoveel indruk dat de Kringloopwinkel Spullenhulp besloot om de stichting De CLICK, waar Susan Rekveld betrokken bij is, te steunen met een mooi bedrag.

Oefenprogramma

Hulphondenschool De CLiCK is opgericht door Sanne Singer. Zij introduceerde in 1998 een unieke trainingsmethode in Nederland: teamtraining: “In dit opleidingsprogramma leer je onder deskundige begeleiding van jouw instructeur hoe je zelf de hond kunt trainen. Je leert de hondentaal begrijpen, je leert de vaardigheden die je nodig hebt. Het voordeel van deze teamtrainingsmethode is dat jouw hond op maat met je samenwerkt, en je zelf nieuwe vaardigheden kunt aanleren mocht dit nodig zijn. Daarnaast geven onze deelnemers aan met deze methode een hechtere band met hun hond te hebben. Voor ons zijn respect, maatgericht, hondenwelzijn en mensenkennis belangrijke elementen.

Wij werken landelijk. Tijdens de opleiding komt de instructeur wekelijks bij jou thuis trainen. Daarnaast volg je een 3-tal groepslessen.”

Goede doelen

De stichting Kringloopcentrum Spullenhulp is een stichting zonder winstoogmerk.

Met haar inmiddels 45-jarig bestaan is het één van de oudste kringloopbedrijven van Nederland met maar liefst 19 beroepskrachten en ruim 90 vrijwilligers. Ze is opgericht om herbruikbare goederen in te zamelen, te scheiden, te recyclen en/of te verkopen in de winkel. Dankzij de opbrengst uit deze kringloopwinkel kunnen ze niet alleen zelfstandig voortbestaan, maar ook werkervaring en ontwikkeling bieden aan werklozen, vrijwilligers, stagiairs en mensen met een beperking. Jaarlijks ondersteunen ze lokale goede doelen met goederen of financiële middelen. De stichting Kringloop Spullenhulp heeft in 2014 de ANBI status verkregen.

  

Hulphonden

Susan Rekveld is diverse keren Nederlands-, Europees- en Wereldkampioen geweest bij Hondenbehendigheidswedstrijden voor handlers met een beperking. Twee jaar geleden deed ze tijdens de Dorpsdag Hoogland met haar hond Joy, een labrador retriever, een aangemelde en geslaagde recordpoging  ‘levend Jumping agility-parkoers’ en ‘levende agility-paaltjes’, gevormd door maar liefst 62 kinderen. Susan trainde voor deze prestatie namelijk al bijna anderhalf jaar met de kinderen van Basisschool De Biezen in Hoogland om ze op te kunnen stellen als “levende agility toestellen” zoals hoogte- en breedtesprongen, tunnel, band en paaltjes.  Haar honden werken dagelijks voor haar als hulphond. Het ene moment helpen ze haar met een  jas  of  schoen uittrekken , rapen  de post  of een muntstukje op of  halen wasgoed uit een wasmachine. Maar het volgende moment mogen ze heerlijk sporten en zich uitleven in de agilitysport. Naast het actief zijn in  agility-wedstrijden geeft Susan heel graag demonstraties met haar honden, om zo te laten zien dat een hulphond geweldig hulp kan bieden aan iemand met een beperking maar ook heerlijk een sporthond kan zijn. Susan is zeker overtuigd dat ze een geweldig hondenleven hebben en dat menig hond graag zo’n fijn  actief leven zou willen hebben.