• Soesters aan het schaatsen op de Weissensee

    André Hooft
  • De rood-zwarte jasjes uit Soest

    André Hooft
  • Afzien op de Weissensee

    André Hooft

Soesters rijden Alternatieve Elfsteden op de Weissensee

19-01-2018, 22:20 | Lezersnieuws | André Hooft en Peter Beijer

SOEST - In 1997 werd de vijftiende en tot nu toe laatste Elfstedentocht gereden. Weerdeskundigen achten de kans klein dat er ooit nog zo'n tocht in Friesland gereden wordt. Gelukkig is er voor de schaatsliefhebbers de Alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee. Volgende week is het evenement waar een aantal Soesters aan meedoet. In de wedstrijdgroep zijn Emma Engbers, Sara van Vliet en Tijs van de Steen te verwachten, allen lid van SSV Eemland. Verder staan marathonrijders en recreanten van de Soester/Baarnse schaatsvereniging aan de start.

De Soester recreanten doen al jaren mee aan de toerversie van de Alternatieve Elfstedentocht. In de kenmerkende rood-zwarte jasjes is deze groep in wisselende samenstelling een vaste waarde in het deelnemersveld.

De gebroeders Kasper (31) en Jeroen (37) Roozeboom gaan de monstertocht van 200 kilometer vol vertrouwen aan. Kasper ontkent zijn enkelblessure en Jeroen vergeet zijn hernia. Leo van Dorresteijn (65) en Rob Roozeboom (71) behoren tot de nestors van de groep. Zij twijfelen vanaf oktober tot tijdens de tocht over hun te ambiëren afstand. Uitstappen na 100 kilometer is al knap en bij ideale omstandigheden gaat het tweetal toch de uitdaging aan om de 200 kilometer vol te maken.

De Soester Arjan Snijders wordt de diesel van de groep genoemd. Het sneeuwijs dat dit jaar op het meer ligt, maakt het uitdagend voor hem om voor het invallen van de avond aan de laatste ronde te beginnen. Eenzelfde doorzetter is Natasja Roozeboom. Zij schaatst de hele dag van donker tot donker met als doel het noteren van een indrukwekkende afstand.

De uitslagen van Liane Volgers en Gert Egbers waren de afgelopen jaren indrukwekkend en stabiel. Liane heeft dit jaar last van een zwabberbeen, het euvel waar voormalig schaatskampioen Gerard Kemkers bekend om werd. Bij Gert Egbers is de traditionele vraag hoeveel keer hij dit jaar een smak op het ijs gaat maken. Een andere zekerheid is dat André Hooft na een veel te snelle start rond de 130 kilometer de man met de hamer tegen komt, maar dat heeft hem nog nooit in de weg gestaan om toch de 200 kilometer vol te maken.

De groep met de rood-zwarte jasjes zal, naast de sportieve verrichtingen, ook de 'apres-schaats' niet overslaan. De sportieve recreanten kijken verwachtingsvol uit naar het evenement. Het enige dat roet in het eten kan gooien is wanneer de echte Elfstedentocht doorgaat. Dan blijven de recreanten uiteraard in Nederland.