• Buurtbewoners aan het wieden

    Els van Weering

Noorder Eng: Jammer van die gele bloemen?

24-06-2018, 11:34 | Lezersnieuws | Els

Op het bloemenveldje op de Noorder Eng is vorige week gemaaid. Het midden van het veld ligt er kaal bij. Er is alleen nog een rand van gele bloemen over. "Ja, het deed ons pijn in het hart om het veld met gele ganzenbloemen af te maaien", zeggen de buurtbewoners van de Groen aan de Buurt-bloemenwei werkgroep. " Maar," voegen ze toe: "Het is voor een goed doel." Op drie weitjes rond de afsluitdriehoek op de Waldeck Pyrmontlaan creëren buurtbewoners in samenwerking met de gemeente Soest drie biodiverse bloemenweiden die mooi zijn om te zien en voeding bieden aan vlinders, bijen en andere insecten. Over twee tot drie jaar zouden ze volgroeid moeten zijn. Dan zullen ze nog maar weinig onderhoud vergen.

Meer soorten bloemen, meer vlinders

De weitjes aan de andere kant van de Waldeck Pyrmontlaan zijn goed begonnen. Daar komen nu zo'n 15 soorten inheemse meerjarige planten op. Nog heel bescheiden want ze worden overwoekerd door een andere overheersende soort, de melde. Met een paar man, vrouw en kinderen (zie foto) hebben de buurtbewoners de melde nu grotendeels verwijderd zodat de kamille, margriet, duizendblad en andere inheemse planten een kans krijgen. Dit zijn namelijk planten waar veel vlinders, bijen en insecten op af komen. Als je goed kijkt kun je al zien dat er boven het bontere weiland meer vliegt dan boven de gele randen van het weiland aan de overkant.

Die gele ganzenbloemen zijn mooi maar bieden maar beperkt voeding en beschutting aan insecten. Deze bloemen staan er al zo'n tien jaar en er zit meer zaad in de grond dan gedacht. Om het bontere zaaimengsel een kans te geven is er nu dus gemaaid en opnieuw ingezaaid. Met de juiste hoeveelheid regen en zon zal er eind augustus alweer nieuwe kleur te zien moeten zijn.

Buurtbewoners: "Het is even doorbijten maar we hopen dat we hiermee voor de langere termijn iets moois neerzetten en een bijdrage leveren aan het terugdringen van de sterfte onder insecten en onder de vogels die van insecten leven."

Heeft u vragen? Wilt u meehelpen? Stuur een bericht aan servicepunt@groenaandebuurt.nl