• 4 ransuilen

    Ron Van Cleef

Natuur in Soest

24-06-2019, 14:58 | Lezersnieuws | Ron

Al enkele jaren hoor ik regelmatig ransuilen bij ons in de buurt. Een enkele keer heb ik 1 of 2 zien zitten, hoog in een boom. De laatste paar weken hoor ik ze bijna elke avond en soms vliegen er twee of zelfs drie rond. En af en toe, in de schemering, zat er een ransuil in de oude pruimenboom die achter in mijn tuin staat.

Afgelopen zondagmiddag zat ik onder een luifel dat onder diezelfde pruimenboom staat. Ik hoorde een bekend piepend geluid. 1 keer maar. Ik stond op om in de boom te kijken maar zag in eerste instantie niets bijzonders. Tot ik een kleine beweging zag. En daar zat ‘ie! Een volwassen ransuil.

Een tak hoger zag ik ook wat bewegen. Dat was een kleiner exemplaar. Voorzichtig heb ik mijn fototoestel gehaald en goed kijkend bleek dat er maar liefst vijf ransuilen in de boom zaten! Ik heb er 4 tegelijk op de foto gekregen en een hele serie ‘portretten’ geschoten want ze bleven de hele middag ‘rondhangen’ of roesten, zoals dat bij uilen heet. Pas toen het echt schemerde vlogen ze op voor de jacht. Prachtig om te zien. Natuur in eigen tuin. Dat kun je zo treffen in Soest!