• Een pagina uit het jubileumboek

    Bart vd Wal

Geschiedenis 40 jaar Filmhuis Artishock vastgelegd

13-06-2018, 15:06 | Lezersnieuws | Bart

In de zomer van 2017 bedacht Jozé Rutten, coördinator van het Filmhuis van Artishock, dat het lustrum van het Filmhuis op 9 februari 2018 op een speciale manier gevierd moest worden. Jozé: ‘Ik dacht meteen aan Bart van der Wal. Tenslotte is hij de medesamensteller van het prachtige jubileumboek van het 50-jarige Artishock’. 

Bart: ‘Ik zag meteen een nieuw jubileumboek voor me, niet zo fraai, want we hadden geen budget, maar toch… Een mooi kindje, dat lijkt op prachtige moeder, dat moest het worden.

Alleen leek 9 februari mij niet haalbaar. Over dat eerste boek hadden we tenslotte met zijn vieren anderhalf jaar gedaan.’ 

Het werd een digitaal prototype dat op 9 februari tijdens de 40everjaardag werd gepresenteerd aan de werkgroep. Op het grote filmdoek met de digitale filmprojector van Artishock. ‘Ik vond dat enorm kicken, als je daar op het podium je eigen boek in grootbeeld mag presenteren, geweldig. De reacties waren ook heel leuk. En Pieter Henke, de oprichter van het Filmhuis, gaf toelichting op de diverse teksten en foto’s. Ook dat was heel bijzonder.’

Daarna werd het prototype op de website van Artishock gezet en konden de leden reageren. Bart: ‘Dat leidde tot diverse correcties, fraaie grafieken en aanvullende verhalen.’

Uiteindelijk is eind mei het definitieve boek gedrukt en in een kleine feestelijke bijeenkomst aan de geïnteresseerde leden gepresenteerd.

Het jubileumboek bevat veertig jaar vol hoogtepunten. Veertig jaar waarin ruim 2600 voorstellingen werden gegeven en in totaal meer dan 80.000 bezoekers de knusse filmzaal aan de Steenhoffstraat bezochten.

Jozé: ‘In die veertig jaar is veel gebeurd. De filmzaal is regelmatig verbouwd en daardoor verbeterd in comfort. De filmapparatuur is continue meegegroeid in de ontwikkelingen van de techniek: van 35mm film naar digitaal, waardoor een steeds betere beeldkwaliteit wordt getoond. En het filmhuis groeide uit van een specifiek filmhuis met uitsluitend filmhuis films naar een filmhuis dat ook incidenteel meer populaire producties vertoont.

Kenmerkend aan het filmhuis is de grote groep enthousiaste vrijwilligers, al veertig jaar lang, die de sfeer en de kwaliteit bepalen.’

 

De digitale versie van deze bijzondere geschiedschrijving is te vinden op de website van Artishock (www.artishock-soest.nl/film).