• Cycling Utrecht Region

    RBT

Fiets het grootste park van Utrecht in

24-05-2019, 15:00 | Lezersnieuws | Sanne

Een groot pluspunt van provincie Utrecht is de nabijheid van natuurschoon en erfgoed vanuit de stad. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NPUH) en Routebureau Utrecht presenteren vijf nieuwe fietsroutes die de stad met het Nationaal Park verbinden. Met ‘Cycling the Utrecht Region’ wijzen Routebureau Utrecht en NPUH inwoners en bezoekers op de mogelijkheid meer te bewegen en op de fiets te genieten van het moois in eigen regio.

Steeds meer mensen kiezen voor provincie Utrecht als woonplaats. Terecht: niet alleen is de economie van de regio bloeiend, maar het gebied is rijk aan natuur en erfgoed. Vlak bij de steden vind je natuurgebieden waar de lucht schoner is en waar het nog echt stil kan zijn. Met een kwartier fietsen laat je de hectiek van de stad achter je om je te laven aan natuur, cultureel erfgoed en een rijke historie. De fietsroutes variëren in richting en afstand, zo is er een route speciaal voor de elektrische fiets.

Veel te ontdekken
Buitenplaatsen, streekproeverijen, natuurschoon, een vroegere militaire basis en speeltuinen: er is veel te ontdekken in en rondom Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Van de biologische wijngaard en moestuinen op de routes voor fijnproevers, tot de landingsbanen van voormalige Vliegbasis Soesterberg en de kluizenaarsgrot en op Landgoed De Paltz.

De routes - te bekijken op fietsennaardeheuvelrug.nl - volgen het fietsknooppuntennetwerk. Voor langere routes die verder van de stad liggen, kunnen bezoekers het openbaar vervoer nemen of de auto achterlaten bij een TOP (Toeristisch Overstap Punt).

Met respect voor de natuur
Bezoekers wordt gevraagd met respect voor de natuur en de faciliteiten te recreëren in de daarvoor bestemde zones en afval weer mee naar huis te nemen. In de natuur van de Utrechtse Heuvelrug leven zeldzame dieren en planten. Kwetsbare natuur waar dieren leven en broeden, wordt beschermd. Rondom die leefgebieden valt er genoeg dierenrijkdom te ontdekken. Van grote grazers op het Leersumse veld tot de Boswerf in Zeist met zijn ‘kleinebeestjestuin’.

Eigenaren en ondernemers
De lancering van de routes is de eerste fase van ‘Cycling the Utrecht Region’, een samenwerking van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Routebureau Utrecht, RBT Heuvelrug & Vallei en Utrecht Marketing. Het project past binnen de ambitie om met een goede zonering te zorgen voor een omgeving om van te genieten én waar de natuur voldoende rust kan vinden.