• Emma wil leven

    Annemieke-van-der-Togt

Emma wil leven

25-04-2019, 17:20 | Lezersnieuws | Simone

Emma is slim, sportief, grappig… en weegt 40 kilo. Emma wil leven. Maar volgens haar ouders en artsen is ze ernstig ziek. En hoewel ze probeert te luisteren naar hun adviezen is er iets dat haar steeds anders laat handelen. Iets dat sterker is: de stem van anorexia. In haar hoofd is een strijd gaande op leven en dood. Emma wil leven, maar is ze in staat om weerstand te bieden aan alle negatieve gedachten die haar hoofd vullen? De bijzondere voorstelling over haar strijd is 8 mei te zien in Theater Idea in Soest Anorexia Emma is 12 jaar als ze gediagnosticeerd wordt met anorexia. Jarenlang streed ze tegen deze verschrikkelijke eetstoornis, tot ze het absolute dieptepunt bereikte. Ze vertrok naar een kliniek in Portugal, om daar een intensieve behandeling te ondergaan. Want Emma wilde maar één ding: leven. Maar het meedogenloze monster dat anorexia heet, vrat haar vanbinnen volledig op. In april 2016 overleed Emma, 18 jaar jong. Documentaire Emma heeft in haar laatste dagen haar grootste wens uitgesproken: een documentaire over haar leven. Zodat al die andere slachtoffers van een eetstoornis er steun in vinden. Tv-maker Jessica Villerius reconstrueerde het leven en de lijdensweg van Emma, zonder haar ooit te hebben ontmoet, door betrokkenen te interviewen en gebruik te maken van de door Emma zelf gefilmde beelden tijdens de laatste weken van haar leven. De documentaire over Emma werd op 22 november 2016 uitgezonden op BNN, in een Anorexia Special welke gepresenteerd werd door Sophie Hilbrand. In 2017 won de documentaire de NVvP-Media Prijs.

Ode aan Emma De voorstelling Emma wil leven brengt, na de documentaire, opnieuw een ode aan Emma en geeft haar boodschap door. In de documentaire zie je hoe ze behandeld wordt, en wat haar familie en vriendinnen vertellen. In deze voorstelling zie je meer: je zit als toeschouwer in haar hoofd en je ziet wat er in haar hoofd gebeurt, welke keuzes ze maakt en waarom ze die maakt. In de voorstelling zie je haar strijd met het monster dat binnen in haar leeft.

De voorstelling heeft natuurlijk diepgang, maar het is meer dan drama. De voorstelling heeft ook humor, want Emma was slim en gevat. Als de voorstelling vordert wordt het schrijnender. Actrice Lisse Knaapen stapt in de rol en het hoofd van Emma en vertolkt zo Emma’s twijfels, angsten en geestige observaties. We zien een jonge vrouw die verlangt naar controle maar daardoor die controle juist verliest. En dat terwijl Emma wil leven…

In de pers “Lisse Knaapen overtuigt als anorexiapatiënt” – Noordhollands Dagblad “Knaapen levert een knappe prestatie” – Noordhollands Dagblad “Wat mankeert mensen toch die zich doodhongeren? Deze sterke voorstelling is een vertwijfelde zoektocht naar een antwoord.” – Theaterkrant.nl “Een belangrijke sfeerbepaler is ook het geluidsdecor van Rik Ronner, met nu eens sinister knisperende klanken als elektriserende stroomdraden, dan weer slagwerk en pianoklanken.” “Regisseur Benno Hoogveld laat Knaapen snel schakelen van puberaal, naar normaal, naar kinderachtig, naar boos, in één vloeiende beweging. Knaapen gooit alles in de strijd. Lacht, huilt, fleemt, mat zich af, put zich uit.” – Theaterkrant.nl

De voorstelling Emma wil leven is woensdag 8 mei om 20.15 uur te zien in Theater Idea in Soest, Willaertstraat 49 in Soest. Kaarten zijn te koop via www.ideacultuur.nl Entree € 20,- CJP 18,50.