• Rob Stalenhoef (midden) wint het eerste vaatje haring

    Jaap vd Broek

Eerste vaatje haring brengt 18.200 euro op

12-06-2018, 23:52 | Lezersnieuws | Peter

Het is goed toeven in restaurant De Soester Duinen tijdens de jaarlijkse Haringparty Soest-Baarn. De Soester Zakenkring en de Contactgroep Baarnse bedrijven organiseren het netwerkevenement. Onder het genot van een wijntje, een hapje en uiteraard meerdere verfijnde stukken zilt zeebanket ontmoeten ondernemers uit Soest en Baarn elkaar. Hoogtepunt is de veiling voor het eerste vaatje haring.

Het Soester Knollenkoor zingt een aantal zeemansliederen zodat iedereen bij binnenkomt direct in de sfeer komt van de woelige baren, de schuimende branding en de stoere zeevissers.

Het podium is voor de veilingmeesters Richard Buss en Stephan Ott. De heren zijn gekleed in glimmende jasjes en kunnen de vergelijking met een quizmaster uit de jaren 80 glansrijk doorstaan. Alsof Willem Ruis en Ron Brandsteder de microfoon ter hand hadden genomen.

Richard Buss spoort de aanwezigen aan om vooral maar te bieden op het eerste vaatje haring. De bordjes gaan in rap tempo omhoog, met hetzelfde tempo moet Remco de Hiep de gegevens van de bieders noteren die binnen enkele dagen een factuur tegemoet kunnen zien. Elk bod is vijftig euro waard.

Stephan Ott loopt door de zaal om aanwezigen te enthousiasmeren een bod te doen. Het bieden gaat in een ongelooflijk rap tempo. De nummers worden in sneltreinvaart omgeroepen. Het lijkt net bingo, alleen dan veel sneller. ,,Wie maakt me los? Ik lijk wel een marktkoopman!” Richard Buss blijft bewonderenswaardig enthousiast in zijn lichtgevend paarse jasje. Het winnende bod wordt gedaan door Smurfit Kappa. Rob Stalenhoef steekt precies op tijd zijn bordje omhoog. Met zijn vijftig euro komt het bedrag voor het eerste vaatje op € 18.200,00.

Dat bedrag gaat naar een aantal goede doelen. Een opsomming: gereedschappen Kinderatelier, Nationaal Kampioenschap Traditioneel Gerei, Duo fiets De Leuning, Open Monumentendagen Soest, Sinterklaasintochten Soest, Soesterberg, Baarn, Hospice De Luwte, Koningsdagspelen, HMG legertenten, materialen Amerpoort, AED Verkeersregelaars.

Een buffet met allerlei heerlijkheden sluit de geanimeerde avond af. Paul Martens van de Soester Zakenkring kijkt voldaan terug op het evenement. ,,Het was weer een leuk feestje voor ondernemend Soest en Baarn. Een rijke traditie die wij graag voort willen zetten. De bereidheid om iets te doen voor het goede doel is groot in deze regio. Mooi dat we dat kunnen combineren met een avond waarin ontmoeten centraal staat.”