• Koos de Vuilnisman benadrukt het belang van afval scheiden

  Peter Beijer
 • De container gaat op slot

  Peter Beijer
 • Grondstofunits voor deBuut

  Peter Beijer
 • Veel publiek voor Koos

  Peter Beijer
 • Een aandachtig gehoor voor een gezonde Moeder Aarde

  Peter Beijer

DeBuut is afvalvrij

11-10-2018, 10:08 | Lezersnieuws | Peter

SOEST – Ook de openbare Daltonschool deBuut is een afvalvrije school geworden. De school in Overhees sluit zich aan bij een flinke reeks basisscholen in Soest die door Koos de Vuilnisman zijn bezocht. Donderdagochtend stond de vuilnisman op het schoolplein van deBuut. Aan de leerlingen en een aantal geïnteresseerde ouders gaf Koos een les in de openluct over het belang van het scheiden van afval. Daarna gaf de vuilnisman in elke klas een individuele les over het voorkomen van zwerfafval en het belang van afval scheiden.  

Een moment van afscheid. Koos de Vuilnisman zet, tot grote hilariteit van de leerlingen, de afvalcontainer van deBuut op slot. ,,Deze hebben jullie niet meer nodig”, vertelt de vuilnisman. In plaats van de ouderwetse prullenbakken heeft deBuut via de Soester Stichting Van Afval naar Grondstof grondstofunits ontvangen waarin PMD-, GFT- en restafval gescheiden in gezameld wordt. RMN levert containers waarin dit gescheiden afval vervolgens afgeleverd kan worden. Doelstelling: zo min mogelijk afval verbranden zodat milieu en Moeder Aarde ontlast worden.

De les over (zwerf) afval wordt een feest waar meer dan ooit geleerd wordt. Koos duikt letterlijk de prullenbak van de klas in om eens te laten zien wat er in zit: oud papier, een klokhuis, aluminiumfolie, een blikje, een pakje sap, nog een leeg pakje en nog een en nog en nog een. Dat kan anders en Koos laat zien hoe dat kan.

Duurzaamheid staat ook bij deBuut hoog in het vaandel. Directeur Juliette Bitter is enthousiast over de lessen die Koos geeft. ,,De leerlingen worden enthousiast gemaakt om afval op een creatieve wijze aan te pakken.”  

Rob Kleinegris, aanwezig namens de organiserende stichting Van Afval naar Grondstof: ,,De les die Koos over afval  en zwerfafval in het bijzonder geeft is voor de scholieren een feest waar meer dan ooit geleerd wordt. Vooral in de methodiek hoe restafval het beste kan worden voorkomen. Er wordt heel sterk rekening gehouden met het feit dat verschillende kinderen een verschillende aanleg hebben en de kinderen worden aangemoedigd. De lessen zijn vooral doelgericht."

Basisscholen die ook bezoek willen hebben van Koos de Vuilnisman kunnen contact opnemen met Rob Kleinegris van Stichting VAnG. Telefoon: 06-16094919