• Soester Natuurbad circa 1961

    archief

Boek Soester Natuurbad wordt tijdsdocument

16-04-2018, 15:42 | Lezersnieuws | Peter

SOEST – Het Soester Natuurbad was van 1933 tot 1990 voor generaties Soesters dé ontmoetingsplek. Vakantie vieren in het eigen dorp, dat kon. Want midden in de prachtige natuur van de Soester Duinen kon men zwemmen, duiken, pootjebaden, zonnen, sporten en flaneren. Lex Bergers en Peter Beijer gaan een boek uitbrengen over het Soester Natuurbad. Zij noemen het bad ,,een onderdeel van de Soester historie.”

,,Een boek met foto’s, verhalen  en geschiedschrijving”, vertelt Bergers. “Ook veel reacties van (ex-)Soesters over hun ervaringen met het Soester Natuurbad zullen in het boek terug te vinden zijn.”

Het natuurbad is in 1933 ontstaan als werkverschaffingsproject. Bergers: “In de crisistijden werden mensen aan het werk gehouden. Een zwemplas creëren zorgde voor een aantal maanden werk voor werkloze arbeiders” Beijer: “Toenmalig wethouder Peter van den Breemer opende het zwembad op pikante wijze. Hij ontkleedde zich voor de menigte en bleek een zwempak onder zijn boerenkloffie aan te hebben. De eerste duik in de zwemplas was van deze markante Soester”.

In 1960 werd het natuurbad verbouwd en daarmee werd het een van de modernste baden van West-Europa. Peter Beijer heeft goede herinneringen aan het Soester Natuurbad. De geboren Soester (53) heeft de periode na de verbouwing meegemaakt: ,,Op vakantie gaan was niet nodig. We fietsten dagelijks door het bos naar het zwembad. Zon, water en ligweide. Meer had je niet nodig.”

Bergers:,,Wij hebben zoveel materiaal verzameld dat wij een boek gaan uitbrengen waarin het tijdsbeeld van het Soester Natuurbad mooi tot uiting komt. Natuurlijk komen de hoogtijdagen in beeld en beschrijven wij ook het hoe en waarom van het sluiten van het natuurbad.”

Het is de bedoeling dat het boek met circa tachtig pagina’s eind 2018 verschijnt. Het boek gaat € 24,95 kosten en kan nu al besteld worden voor € 21,95. Bergers: ,,De oplage zal in eerste instantie afhangen van de belangstelling. We kunnen dat pas goed bepalen als we weten hoeveel er vooraf ingetekend wordt. De snelle beslissers gunnen we daarom een voordeelprijs.  Niet alleen liefhebbers van het Soester Natuurbad, maar ook geïnteresseerden in  de historie van Soest moeten dit boek in de kast hebben.”

Vooraf intekenen voor het boek over het Soester Natuurbad is vanaf nu mogelijk via een e-mail naar: geheimvansoest@gmail.com.