• Maartje Toet en Richard Vos

    Johan Bosgra
  • Maartje Toet

    eigen foto

Baarnse Saxofoniste Maartje Toet in Paulusconcert

19-07-2019, 11:21 | Lezersnieuws | Willy

Dinsdag 23 juli om 12:30 uur speelt de Baarnse saxofoniste Maartje Toet in het wekelijkse Lunchconcert in de Pauluskerk in Baarn.

Het programma bestaat uit 15 kortere stukken van evenzoveel componisten. Een keur aan oude tot modernere klassieke muziek, verdeeld in vijf blokken met een korte toelichting tussendoor. Maartje wordt op de piano begeleid door Richard Vos.

De saxofoon werd rond 1840 ontwikkeld door de Belgische muziekinstrumentenbouwer Adolphe Sax. De muziek van de oudere componisten op het programma, waaronder Händel, Bach en Gluck, is dus oorspronkelijk voor andere instrumenten geschreven maar kan ook goed gespeeld worden op de saxofoon met zijn flexibele klank. De saxofoon werd snel populair in de tweede helft van de 19e eeuw en veel componisten schreven er muziek voor. Zo klinkt tijdens dit concert "Il Vecchio castello", een van de taferelen uit de Schilderijententoonstelling, door Mussorgsky geschreven voor piano en door Ravel bewerkt voor saxofoon. De afsluiting  is een stuk van de Amerikaanse saxofonist en componist Rudy Wiedoft.

Maartje Toet is opgegroeid in Baarn en begon op haar zevende met muziek maken. Inmiddels heeft ze alle examens behaald die er te behalen zijn in de wereld van de amateurmuziek. Maartje speelt o.a. bij Crescendo in het Studieorkest.

Het concert begint om 12:30 uur in de Pauluskerk aan de Brink in Baarn en duurt circa een uur. De toegang is gratis met na afloop een collecte voor de musici.