• de top 3 van het NK Biertappen 2019

    Antonio van den Hengel

Amber Ott van Zuyver Samen Eten en Drinken uit Soest wordt 2e in Finale van het NK Biertappen tijdens Horecava 2019.

11-01-2019, 15:32 | Lezersnieuws | Amber

Voor de 3e keer op rij drong Amber Ott door tot de laatste 10 bij het NK Biertappen en werd zij voor de 3e keer achter elkaar de Beste Toptapster van Nederland.

 

Na een 10e en 8e plaats kwam zij op donderdag 10 januari 2019 in de Amsterdam RAI tot een 2e plaats.  Winnaar John Meijerink uit De Lutte won met 1 punt verschil de zinderende Finale. Amber Ott had hetzelfde aantal punten als Koen Wilmes uit Maastricht, maar omdat Amber sneller doorwerkte in de Finale, veroverde zij met haar eindtijd de 2e plaats.  

 

Het NK Biertappen vond ook dit jaar plaats tijdens de Horecava, in het Elicium met ruim 500 bezoekers. In de finale moesten de deelnemers met maar liefst 6 glazen op hun dienblad richting de vakjury onder het oog van de vele camera’s en bezoekers. Dit jaar twee fluitjes, twee vaasjes, een speciaalbier uit fles en voor het eerst ook een speciaalbier van de tap, inhakend op de landelijke trend.

 

Amber kwam als 7e uit de voorrondes die om 13.00 uur waren gestart met 64 deelnemers die vanuit ongeveer 2000 biertappers doorgedrongen waren uit alle lokale en regionale wedstrijden in 2018. “Vanaf zondag ben ik al een beetje gespannen. Ondanks dat ik nu al vaker in de Finale heb gestaan, blijft het toch super spannend om op het juiste moment te pieken. Het is weer beter gegaan dan voorgaande jaren, dus mijn doelstelling voor volgend jaar is; Nederlands Kampioen worden!”

 

Tijdens de wedstrijd vindt de eerste jurering plaats aan de tap. Hier wordt gelet op het droogmaken van je dienblad, glazen spoelen, de taptechniek, afschuimen en alles wat er verder komt kijken bij een perfect getapt pils. Vervolgens ga je met alle logo’s naar voren richting de vakjury aan de tafel. Hier vindt de tweede jurering plaats. Bij het uitserveren aan tafel werd er dit jaar extra gelet op gastvrijheid. Daarnaast letten zij op of de viltjes en logo’s kaarsrecht naar voren staan, de glazen netjes onderaan vastgepakt worden en of de schuimkragen de juiste en gelijke hoogte hebben. “Het is echt een stukje vakmanschap, waarbij opperste concentratie, passie en doorwerken wordt verlangd van de deelnemers, want de tijd speelt ook een rol.” Aldus jurylid Remco Glas.

 

“Voor een goed getapt glas bier bent u bij Zuyver Samen Eten en Drinken in Soest dus aan het juiste adres van woensdag t/m zondag” zegt Amber enthousiast en volgend jaar gaat zij voor de hoogste trede op het podium.