• Harrie Dijkhuizen (m) en Ries de Jong ondertekenen het investeringsplan. Otto Hooft (l), adviseur namens SO Soest is er ook bij

    Peter Beijer
  • Bij veld 3, een van de velden met ledverlichting, bekrachtigen de wethouder en voorzitter Ries de Jong de overeenkomst

    Peter Beijer

Alle veldverlichting is ledverlichting bij SO Soest

17-06-2019, 23:03 | Lezersnieuws | Peter

SOEST - De afgelopen weken is de complete veldverlichting bij SO Soest overgegaan op ledverlichting. De vervanging van de lampen is een pilot van de gemeente Soest in samenwerking met SO Soest.

De gemeente Soest heeft de ambitie uitgesproken om in 2050 energieneutraal, en in 2030 halverwege, te zijn. Hiervoor moet veel gebeuren. Het vervangen van de traditionele lampen in de veldverlichtingsinstallaties bij SO Soest is een actie die bijdraagt aan duurzaamheid en energiebesparing.

Een ledlamp is zuiniger dan traditionele verlichting. De lamp verbruikt minder energie door het lage verbruik en de langere levensduur. De velden 1, 2 3 en 5, plus de trainingsstrook en de keepershoek zijn voorzien van ledverlichting. De energiebesparing die dit oplevert is 16.000 kWh per jaar. Daarnaast scheelt de nieuwe verlichting circa 9,6 ton CO2-uitstoot per jaar.

Met de gemeente Soest is een investeringsplan opgemaakt voor de aanschaf van de nieuwe verlichting. Het komt er op neer dat de investering gedekt wordt door de besparing die de nieuwe verlichting oplevert. Binnen afzienbare tijd is de investering terugverdiend. Voorzitter Ries de Jong: ,,Het duurzame rendement is natuurlijk belangrijker. Vanaf dag 1 bespaart de ledverlichting. Niet alleen geld maar ook het milieu.”

Harrie Dijkhuizen, wethouder van onder meer bewegen&sport, ondertekende samen met voorzitter Ries de Jong het investeringsplan. Het is de bedoeling dat ledverlichting de komende jaren bij alle sportparken van de gemeente Soest wordt gerealiseerd.