Steenhoffstraat

SOEST Bij AH en bij Van Asch staat moeder bekend als de bonte hond en wel hierom. Moeder is wat je nu een kritische of bewuste consument zou noemen. Eentje die zich geen knollen voor citroenen laat verkopen. Dat een en ander weleens leidt tot een misverstand is begrijpelijk, maar geenszins toe te juichen. Een voorbeeld kan een en ander wellicht verduidelijken.

Kijk, wanneer je tegen de echte meneer Van Asch in een volle winkel zegt dat ie maar oude koeien verkoopt. Tja, dan begrijpt een kind, dat de echte meneer Van Asch een beetje boos wordt en dat hij moeder met een mes, dat hij toevallig in zijn hand heeft, zijn winkel uit jaagt.

AFSNIJSEL Niet alleen de oude meneer Van Asch zit in zijn maag met bovenstaande incident. Moeder niet zo erg. Haar overbekende vraag: hebt u nog wat afsnijsel voor mijn hondje, stelt ze daarna aan de mevrouwen van AH. Bij AH krijgt moeder met gemak afsnijsel voor wel tien honden.

SNACKS Maar even terzijde: moeder is een groot liegbeest. Moeder heeft thuis geen hond. Laat staan tien. Wat ze dan doet met het afsnijsel? Moeder maakt daar snacks van. Snacks voor bij een glaasje. Heerlijk.

GEHEIMPJES Hedel haar vriendin lust er wel pap van. En Hedel, die je met gemak ook een kritische consument kan noemen, wil dolgraag weten waar moeder die heerlijkheden koopt. Moeder vertelt het niet. Zo zit moeder vol met culinaire geheimpjes. Op een zondag eten we soep. Soep getrokken van een dode duif, die ze keurig van straat heeft geschraapt.

FIJNPROEVER Moeders snack-geheim wordt ontdekt door Werner, de fijnproever van de familie. En dat hij niets meer hoeft, scheelt moeder helemaal niets. Morgen komt Hedel weer een glaasje drinken.

Boudewijn Paans